MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Naš zamorac je stigao ima 4 dana. Znam da mu traje prilagodba, ali mii ga još nismo vidjeli da pije i pojilica je puna. Uz sijeno i suhu hranu dali smo mu po malo mrkve i jabuke, ali ne znam ima li on iz toga dovoljno tekućine. I brine me i zbog vitamina C kupili smo ovaj koji se otapa u vodi, a on ne pije. Smijem li ga kapnuti po kap na voće i povrće? I molim vas samo još nešto, pročitala sam na više mjesta za posušivanje hrane. Je li stvarno potrebno kad se nareže svježa hrana posušiti je? Unaprijed zahvaljujem. Tina

O: Problemi s uzimanjem vode se mogu desiti ako je životinja vodu do sada pila iz zdjelice pa nije naučena na pojilicu, probajte u ovo stresno razdoblje u samu gajbicu staviti zdjelicu s vodom. Ponekad upali i trik kada se njuškica blago umoči u zdjelicu.

Pojilica mora biti stavljena na visini do koje se mladi zamorčić može popeti.

Svo povrće koje se daje treba oprati i obrisati sa ubrusima; s voćem je lako; salatu operite, otresite i potapkajte sa ubrusima. Najbitnije je da se ljubimcu ne daje jako mokra hrana da ne bi kod stajanja u zdijelici došlo do truljenja. Voće i povrće se ostavlja par sati u zdjelici, ako životinja nije pojela možete maknuti i sutradan staviti svježe. Svako uvođenje novog voća i povrća mora biti postepeno i u malenim količinama.

 

Ako je u pitanju vitamin C koji je namijenjen za konzumaciju kada je razrijeđen sa vodom, sama kap na voću bila bi prevelike koncentracije. U ponudi imamo i Vitamin C koji je u prahu te se samo posipa na salatu, voće ili  na hranu. Pratite kroz narednih tjedan dana kako životinja napreduje s pojilicom, ako počne piti iz pojilice ili zdjelice dobit će potreban C vitamin.