Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Moje je pitanje malo psihološke naravi. Naime prošlog Badnjaka moja obitelj je kupila štenca patuljastog pekinezera od nepuna 2 mjeseca. To nam je bio prvi pas, pružili smo mu svu ljubav, pažnju a i on nama. Jednostavno smo se svi zaljubili u njega. Naša uzajamna sreća trajala je punih 7 mjeseci dok ga jednog dana u srpnju ove godine, nesretnim slučajem, zbog male nepažnje i njegove zaigranosti, nije pogazio auto, te je na mjestu uginuo. Moja mama je tada bila s njim te je i dalje pod velikim stresom i šokom kao i ostatak obitelji. Moje pitanje glasi: koliko vremena treba proći do kupnje novog štenca i da li kupiti istu pasminu?

To me muči jer koliko god sam obožavala Ronija bojim se da niti jedan pas te pasmine neće zamijeniti njegovo mjesto i bojim se da bih ga zbog toga nesvjesno odbacivala. Istovremeno, ne mogu si zamisliti da je u našem stanu bilo koja druga pasmina jer nam u potpunosti odgovara i navikli smo na njega. I još jedno pitanje: koliko psi iz istog legla karakterom odstupaju jedan od drugog? Iskreno se nadam vašem stručnom mišljenju.
Unaprijed zahvalna, neutješna Maja

O: Postoje psi različitog temperamenta, izgleda, veličina i mogućnosti. Ljudi i psi dijele mnoštvo značajnih osobina ponašanja, upravo je ta činjenica jedan od razloga uspješnog zajedničkog života. Psi su društvene životinje, prihvaćaju nas kao članove svog čopora, te na taj način stvaraju duboku i čvrstu vezu s nama ljudima. Mi postajemo vođe čopora i psi nam se spremno pokoravaju, jer kontroliramo hranu, toplinu i sigurnost. Kad pas uđe u Vaš dom, priključi se obitelji i postane dio Vašega života. Vi postajete najvažnije obilježje štenetovog novog okruženja.

Temperament se nasljeđuje. Kod te teme treba shvatiti jednu bitnu stvar: temperament nije jedino što određuje ponašanje psa. Vlasnik i odgoj koji on psu pruži su puno važniji element. Međutim, geni su ti koji daju osnovnu "boju" psećem temperamentu, koji nam u ruke daju štene koje je izrazito otvoreno i razigrano ili je mirnije i plašljivije. Sve te stvari spadaju u normalu i takvih pasa ima u svakoj pasmini. Odgoj i obuka su ono što takva pseća nagnuća kanalizira i omogućuje vlasniku da ih svede u neke okvire koji neće ometati svakodnevni zivot. U genima je određeno kakav će pas biti. Svaki pas je jedinka za sebe i kao takav se izgrađuje.

Jedini lijek kako lakše prebroditi gubitak psa je nabavka novog. Ne postoji neka određena granica koliko vremena bi trebalo protjeći do nabavke novog kućnog ljubimca. Individualno je kada ćete se osjećati "spremnim". To ne znači da prijašnjeg morate zaboraviti, uvijek će Vam ostati u sjećanju i niti jedan pas ga neće moći zamijeniti. Sa zdravstvenog stajališta gledano, mjesec dana je dovoljno dugo vremena u kojem više neće postojati pogodovni uvjeti za život i opstanak uzročnika bolesti. Bez obzira na prijašnjeg, preporučila bih Vam istu pasminu s obzirom da su idealni mali kućni ljubimci koji će Vas uveseljavati iz dana u dan. Malen je, živahan pas, odlučan i samouvjeren. Pekinezeri su privrženi, ali ne i ovisni, plemeniti, izuzetno mili, inteligentni, malo tvrdoglavi i nadmeni, hrabri.

Vjerujem da ćete i s novim ljubimcem uživati u puno sretnih i lijepih trenutaka.

OZNAKE: