Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Uskoro ću dobiti na poklon ženku zlatnog retrivera, staru 2 godine. Redovito je cijepljena protiv raznih bolesti, s dokumentima je i čipirana. Zanima me kako da počnem s ishranom tom pasminom starom 2 godine, koliko puta dnevno ju treba hraniti i koja je najkvalitetnija hrana koju bih joj trebao davati tokom života? Molim vas da mi preporučite koju hranu da redovito kupujem te koju hranu joj mogu davati dok sam kod kuće. Također, čuo sam da pas ako jede i onda ide u šetnje može dobiti torziju želuca koja nerijetko završava smrtnim slučajem. Je li to istina i da li je bolje tijekom noćnih šetnji pustiti ga da se "istroši" od noći pa mu onda dati da se najede ili ga prvo najesti pa voditi u šetnju? Hvala unaprijed, Ante

O: Za početak Vam savjetujem da se raspitate kako je do sada Vaša ljubimica bila hranjena, odnosno kojom hranom i kada je tokom dana dobivala obroke. Ako ćete htjeti promijeniti vrstu hrane, morate to uraditi postepeno. Prvih 14 dana po dolasku morate ju hraniti hranom koju je koristila kod prethodnog vlasnika, a nakon toga možete postepeno uvoditi novu hranu, na način da 1/3 suhe hrane bude nova, a 2/3 stara hrana. Treći dan povećavate udio nove hrane te je odnos 1/2 nove i 1/2 stare hrane.

Odraslog psa, prema preporukama veterinara SAD-a, treba hraniti 2-3 puta dnevno. Jedan od obroka može biti i vlažni (kuhano meso uz dodatak riže ili tjestenine), ali u količini koja neće u potpunosti zasititi psa, te će normalno pojesti druge obroke tokom dana, koji bi trebali biti suhi. Na ovaj način pas postepeno konzumira ponuđenu hranu, ne jede halapljivo, odnosno grize dehidriranu hranu, ne guta ju neprožvakanu i ne guta zrak pa tako ne dolazi do vrenja hrane unutar želuca i njegovog nadimanja te povećanja obujma  istog.

Halapljivo gutanje hrane i šetnja odmah nakon obroka (ili čak obrnuti redoslijed) može dovesti do torzije želuca, posebno kod velikih pasmina. Razmak između šetnje i obroka mora biti minimalno 1 sat i više, obroci ne smiju biti veliki te će na ovakav način želudac "u miru" probaviti progutanu hranu. Preporuka bi bila da prvo obavite šetnju, a potom ponudite psu obrok.

Za vrijeme probavljanja hrane većina krvi se koncentrira prema probavnom sistemu te odvodi hranjive tvari prema ciljnim organima. Ako je pas prethodno obroku dosta  trčao, krv se usmjerava prema mišićima kojima dovode kisik i energiju, a probava je u tom periodu zapostavljena i tada se mogu razviti bolesti vezane uz probavni sistem. Također, posebno u ljetno doba, psu se nakon šetnje ne daju velike količine hladne vode jer može doći do sličnih probavnih smetnji (povraćanje, učestala i mekša stolica, nadimanje i slično).

U Pet centru možete naći veliki izbor suhe hrane za pse, a preporuka je svakako hrana superpremium kvalitete (Brit Care, Hill's, Eukanuba, Royal Canin, Purina Pro Plan, Belcando). Na svakom pakiranju naznačena je tabela s preporučenim dozama, koje se odnose na ukupnu dnevnu količinu koju možete podijeliti u više obroka tokom dana. Ako ćete psu davati i kuhanu hranu, propisanu dnevnu dozu suhe hrane umanjite za 1/3. Navedena superpremium hrana je bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, ugljikohidratima, mastima te, uz nju, zdravom psu nije potrebno dodavati posebno mineralno-vitaminske preparate. Ova hrana je izbalansirana prema dobi i veličini psa te zadovoljava sve dnevne potrebe naših ljubimaca.

OZNAKE: