Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Na poklon sam dobila kanarinca, a o njima znam samo ono što sam uspjela naći u vašim rubrikama "Moj ljubimac". Puno korisnih savjeta, a ja još ne znam šta i u kojoj količini treba davati kanarincima, osim sjemenki koje sam dobila s pticom? Koja sredstva da kupim za dezinfekciju krletke? Unaprijed zahvalna, Ivana

O: U Pet centru možete nabaviti vrlo korisnu knjigu pod naslovom "Kanarinac u obitelji" (autor Matija Josipović) u kojoj je detaljno opisano kako se brinuti o ovom ljubimcu, koliko vrsta postoji, što jedu, kako se razmnožavaju i kako pomoći kanarincu kada je bolestan.

Također, kod nas možete nabaviti svu opremu (od krletki, pojilica, hranilica i ostalih potrepština), gotove smjese sjemenja za kanarince, vitaminsko-mineralne dodatke.

Za početak, poželjno bi bilo da nabavite Vitakraftov poseban ugljen za ptice koji se dodaje jednom tjedno (prstohvat) u hranilicu. Njegova uloga je da na sebe veže plinove i otpadne tvari unutar probave i da ih ptica izbaci putem stolice.

Vitakraftova mješavina ljekovitog bilja se dodaje kada je ptica prvi put došla u našu obitelj, a njena funkcija je da spriječi mogući razvoj bolesti. Sadrži plavi mak koji regulira meku stolicu pri stresu, sjeme salate koje jača apetit, mineralne tvari, jaja, voće, orašaste plodove, a svi ovi sastojci djeluju na opću otpornost ptice i pomažu joj u očuvanju zdravlja.

Za dezinfekciju krletke preporučam vam Camon Detergent dezinficirajući za ptice (29,90 kuna) koji se mora razrijediti neposredno prije upotrebe, a koristite ga 1-2 puta mjesečno kada čistite cijelu krletku. Ovaj proizvod ne koristiti za pranje hranilica i pojilica.

Svakodnevno treba ptici puniti hranilicu sa sjemenjem i to samo do jedne trećine zdjelice. Naime, ako je zdjelica prepuna hranom ptice dosta biraju i "kopaju" i pri tome se dosta rasipa hrana po krletci, a i po prostoriji u kojoj držimo pticu. Voće, poput jabuke, ili povrće (domaća salata, radič, maslačak) daje se dva puta tjedno.

Krletka s pticom se ne smije držati u prostorijama gdje se puši ili kuha.

Kanarinci se vole i kupati te im tijekom ljeta treba omogućiti svakodnevno kupanje u posebnim kadicama koje se mogu pričvrstiti za vratašca krletke ili kadice koje se stavljaju na dno iste. Voda mora biti čista i ne prehladna.

Tijekom ljeta, ujutro ili predvečer, krletku s pticom treba staviti na balkon, prozor ili terasu gdje nije pretoplo ili vjetrovito.

OZNAKE: