Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 2 dana iz vašeg pet centra u Rijeci sam kupio dvije crvenouhe kornjače (stare mjesec-dva). Prvi dan su obje kornjače jele brikete a drugi dan jedna nije jela ništa a druga je pojela. Zanima me koliko je briketa potrebno dati svakoj kornjači na dan? Koja druga hrana im se još može dati?
Hvala,
Vedran

O: Kornjače su gmazovi te njihov metabolizam i tjelesna aktivnost ovise o temperaturi okoliša (vode). Pothlađene jedinke slabije jedu ili se ne hrane.

Kako niste naveli uvjete u kojima ih držite, savjetovala bih Vam da to bude u grijanom akvaterariju u kojem je temperatura vode 25-27°C.

Crvenouhe kornjačice su kao mlade pretežno mesojedi, dok odrasle jedinke rado jedu i zelenu hranu. Osim gotove kupovne hrane, koja na tržište dolazi u obliku sušenih račića, te kao briketirana hrana, prehrana može sadržavati svježe pileće meso, govedinu, goveđa jetrica i srce, ribu, a možete dodati voće i povrće.

Mlade kornjače se hrane jedanput dnevno a količina ovisi o veličini životinje. Promatrajte ih dok jedu. Ako dio ponuđene hrane ostavljaju, nakon 10-tak minuta, znači da je to suvišak koji će samo zamutiti vodu i biti podloga za razvoj bakterija. Ovo će vam biti dobar pokazatelj količine hrane koja zadovoljava dnevne potrebe kornjača.

Ako im nudite meso, ono treba biti svježe, nemasno, a daje se najviše tri puta na tjedan. Riba također mora biti svježa, a u obzir dolazi sva slatkovodna riba ili npr. oslići. Od povrća možete davati zelenu salatu, radić, listove maslačka, osim špinata koji sadrži velike količine oksalata. Povremeno možete davati i komadiće voća. Kornjače jako vole živu hranu, a osobito skakavce, muhe i dr. kukce. Kada dajete takvu hranu, obratite pozornost da površine s kojih ste ih nabavili nisu tretirane pesticidima.

Kao dodatak prehrani koristite vitaminsko mineralne pripravke, a osobito je važan vitamin D za pravilnu funkciju oklopa i kostura. Vitamine možete nabaviti u obliku kapljica, koje se stavljaju u vodu ili direktno na hranu. Možete davati i blokove koji sadrže kalcij i vitamine B kompleksa. Kao izvor kalcija možete koristiti i sipinu kost.

Kornjačama je potrebno svjetlo sa UV spektrom zračenja, kako bi se omogućila nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, koji omogućuje resorpciju i transport kalcija do oklopa i kostiju. Nedostatak ovog osvijetljena, ubrzo dodvodi do avitaminoze te ozbiljnih problema s oklopom, koji nerijetko mogu dovesti i do uginuća životinje.