Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam nabaviti njemačkog lovnog terijera kao kućnog ljubimca. Imam nekoliko pitanja: Kakav im je karakter i temperamenta? Kakvi su s djecom? Koliko im je potrebno dnevno kretanja? Mogu li se držati na otvorenom? kojim su bolestima podložni? Koliko dugo žive? Kako ih treba odgajati? Da li puno jedu? Hvala unaprijed, Anđelko

O: Njemački lovni terijer je njemačka pasmina koja je nastala križanjem različitih engleskih kratkodlakih i oštrodlakih terijera. Dlaka u njemačkog lovnog terijera je ravna, oštra ili čvrsta, gusta i tvrda.

Osnovna boja je crna, tamno smeđa, melirana sa crvenožutim oštro ograničenim oznakama iznad očiju, na njušci i prsima, na nogama i na stražnjici. Svjetla i tamna maska su dopuštene. Svjetla i tamna mjesta ravnomjerno raspoređena po tijelu su dozvoljena u standardu, kao i malo bjeline na prsima.

Njemački lovni terijer je srčan, marljiv, oštar i ustrajan, vitalan, pun temperamenta, pouzdan, druželjubiv i vodljiv, pretežno je lovni radni pas a lovci ga zbog njegove svestrane upotrebljivosti koriste osobito za rad pod zemljom i na tragu. Njemački lovni terijer je izrazito pun energije i živahan pas, sa razvijenim lovačkim nagonom. Tvrdoglav je i oštrog karaktera pa je stoga i izvrstan čuvar.

Njemački lovni terijer može se prilagoditi životu u gradu ukoliko mu se omogući dovoljno kretanja i izlazaka u prirodu, jer bi u protivnom mogao postati agresivan. Također, vrlo se dobro prilagođava različitim uvjetima života pa ga se može držati i na otvorenom uz osigurano prikladno mjesto za zaklon od vremenskih neprilika.

Ovi psi prikladni su za ljude koji su već imali neka iskustva sa psima jer su prilično tvrdoglavi psi. Njemački lovni terijer ima samo jednog vlasnika kojeg će slušati. Jako su inteligentni psi, voljni učiti, stalno su u pokretu, treba puno sa njima raditi i priuštiti im dosta aktivnosti i trčanja. Uz dobar odgoj on može biti savršen pas, najbolji u radu a kući velika maza, no ako ima propusta u odgoju može postati izrazito agresivan prema ostalim životinjama.

Iako su vrlo nježni i dobri sa djecom, kao i svaka pasmina koju se opisuje da je dobra sa djecom, i njemačke lovne terijere treba naviknuti na djecu od mladih dana. Svaki pas koji nije dobro socijaliziran u blizini djece će se ponašati nepredvidljivo.

Robustan je i otporan pas, visine oko 40 cm i težine 9-10 kg (ženke 7,5 do 8,5 kg). Životni vijek mu je od 13-15 godina.

S obzirom na veličinu, nisu veliki izjelice, ali treba im pružiti kvalitetnu ishranu kako bi se zadovoljile potrebe atkivnog života. Ovo je iznimno zdrava i otporna pasmina, te nema poznatih genetskih bolesti na koje bi trebalo obratiti posebnu pozornost.

Imaju bezgraničnu životnu snagu i zahtijevaju mnogo aktivnosti kako bi zadovoljili svoje potrebe nad neophodnim kretanjem. Trebate mu omogućiti duge šetnje sa mnogo prostora za trčanje i igrom bez povodca.

OZNAKE: