Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto više o pasmini njemačka doga? Zanima me kako ih hraniti, dresirati, ponašati se prema njima? Voljela bih da mi napišete kakvi su to psi, da li ih je lako imati, da li su osjetljivi, boležljivi i slično?
Hvala, Valentina

O: Njemačka doga pripada u divovske pasmine pasa. Visina u grebenu kod mužjaka je najmanje 80 cm, a kod ženke 72 cm. Težine su otprilike 60 kg. Dolaze u nekoliko boja: crna, plava (siva), žuta i tigrasta. Njemačka se doga nekada koristila kao borbeni i lovački pas, dok se danas koristi kao pas čuvar i kućni ljubimac.

Za prehranu štenadi velikih (divovskih) pasmina pasa bih preporučila hrane iz superpremium kategorije: Hill's: Puppy large breed, Eukanuba: Puppy i Junior Large Breed, Proplan Purina: Puppy Large Breed (robust) ili od Royal canina: Giant babydog. Od premium kategorija hrane odličan izbor je Alleva: Giant Puppy&Junior.

Svakako konzultirajte uzgajivača što se hrane tiče, jer ako je štenetu davao bilo koju od navedenih hrana, nema potrebe da mijenjate proizvođača, jer se zapravo radi o još mladom nerazvijenom probavnom sustavu šteneta gdje bi svaka promjena hrane mogla dovesti do probavnih poremećaja.

Prehrana divovskih pasmina pasa je jako bitna jer se određeni problemi javljaju zbog loše izbalansirane prehrane, prekomjernog dodavanja dodataka prehrani ili različitim hranjivim tvarima. Brzi rast divovskih pasmina nije poželjan. Hipertrofična distrofija, osteohondroza i displazija kuka smatraju se bolestima koje su dijelom uzrokovane prevelikom količinom hranjivih tvari i dodataka prehrani u razvoju šteneta.

Psa je potrebno odgajati od samog dolaska u kuću. Od početka mora naučiti što mu je dozvoljeno, a što nije. Najbolje ga je odgajati metodom nagrađivanja, tj. kada posluša nešto što ste od njega zahtjevali, obavezno ga nagradite psećim keksom uz tapšanje po glavi i riječju "bravo". Ako napravi nešto što ne smije, pokudite ga ozbiljnim glasom uz riječ "fuj to" ili slično.

Što se profesionalne dresure tiče, najbolja dob je oko 6 mjeseca starosti šteneta. U Zagrebu postoji nekoliko škola za pse. Vjerujem da putem interneta možete doći do njihovih brojeva telefona i radnog vremena.

Općenito se može reći da su velike i divovske pasmine pasa kraće živuće nego mali psi. Divovske pasmine imaju osjetljiv probavni sustav i zglobovi im trpe velika opterećenja, stoga su skloni bolestima probavnog i lokomotornog sustava.

Niti jednog psa nije lako imati ako za njega nemate dovoljno vremena, pažnje i ljubavi. Pas je živo biće i svakodnevna briga i obaveza. Potrebno ga je izvoditi četiri puta dnevno u šetnju, redovito mu mijenjati vodu, hraniti ga, četkati i baviti se njime. Također je potrebno voditi brigu i o godišnjim odmorima, jer ako psa ne možete voditi sa sobom ili ga nemate za to vrijeme kome ostaviti na čuvanje, uvijek će netko od članova obitelji morati ostati s njim kod kuće. Ako imate dobre uvjete za pružiti psu sretan i ugodan život, svakako ga nabavite, jer toliku ljubav i veselje Vam nitko neće pružiti, kao što će to činiti Vaš pas.

OZNAKE: