Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Naša mačka je prije 4 tjedna omacila tri mačića. Zanima me u kojoj dobi i u kojim intervalima ih moramo čistiti od unutarnjih i vanjskih parazita i kojim sredstvima, te kada ih možemo cijepiti. Mama maca nije cjepljena ni čišćena od glista. Da li je za njih prikladna suha hrana za mačiće (Royal canin babycat) ili moraju prvo jesti mokru, konzerviranu hranu? Koji pijesak je najprikladniji za njih (budući da su prošli mačići voljeli lizati čisti pijesak) moraju li imati pijesak odvojen od majčinog pijeska?
Hvala na odgovorima,
Vlatka

O: Postupak dehelmintizacije u mačića preporučljivo je provoditi već u dobi od 10 - 14 dana starosti, preparatom koje dolazi na tržište pod nazivom Banminth. Banminth dolazi u obliku paste u količini 2 ili 3 grama. Ovaj preparat sadrži pirantel-pamoat, amtinematod širok spektra. U želučano-crijevnim oblićima koči neuromuskularni prijenos podražaja uzrokujući paralizu njihovih mišića. Banminth djeluje na crijevne nematode i ankilostomide: Toxocara cati, Toxascaris leonina i Ancylostroma tubaeforme.

Pasta se aplicira na jezik ili se umiješa u hranu. Jedna crtica na injektoru dostatna je za mačku težine od 1 kilogram.

Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi od 10 - 14 dana, a potom se redovita tjedna dehelmintizacija provodi naredna 2 - 3 tjedna tj. sve dok se mačići ne odbiju u dobi od 5 - 7 tjedana. U slučaju da je i nakon toga prisutna opasnost od infestacije, mačića se može redovito dehelmintizirati do dobi od 12 tjedana s razmacima od 14 dana.

Od velike je važnosti istodobno tretirati i mačku majku, a možete koristiti slijedeće preparate: Drontal cat tablete, Pratel tablete, Verpanyl tablete ili Banminth pastu. U toku postupka dehelmintizacije važno je neškodljivo uklanjati izmet.

Ektoparazite (buhe, krpelji) u ovako mladih mačića možete suzbijati Frontline sprejem. Frontline sprej sadrži fipronil koji ima insekticidno i akaricidno djelovanje. Preparat djeluje na buhe Ctenocephalides spp. i krpelje Rhipicephalus spp., uključujući Ixodes ricinus.

Sprej se nanosi na životinju s udaljenosti od 10-20 centimetara, poprska se cijela životinja u smjeru suprotnom od rasta dlake razmičući krzno, sve dok se životinja dobro ne navlaži. Pri upotrebi treba koristiti zaštitne rukavice i spriječiti kontakt spreja s očima životinje. Nakon jednokratne aplikacije, preparat uništava krpelje tijekom mjesec dana, a buhe tijekom dva mjeseca. Životinju treba izbjegavati močiti dva dana prije i nakon upotrebe spreja (uključuje i dodir s npr. mokrom travom). Nakon tog vremena kupanje ne umanjuje antiparazitski učinak.

Osim Frontlinea možete koristiti Herbamax puder ili sprej koji imaju trenutni učinak i nemaju prolongirano djelovanje.

Svako bi mačku prije vakcinacije trebalo podvrgnuti temeljnom kliničkom pregledu. Vakcinirati se mogu samo zdrave životinje, dobrog gojnog stanja, očišćene protiv parazita. Prvo cijepljenje se preporuča u dobi od 6 - 8 tjedana, protiv virusnih zaraznih bolesti. Mačiće koji nisu posisali kolostrum potrebno je vakcinirati i ranije. Kako postoji više različitih proizvođača, sheme cijepljenja su različite, da li se mačke cijepe jednokratno ili dvokratno. Da bi se održala konstantna razina protutijela, preporuča se revakcinacija svake godine.

Ako su mačke u kontaktu s ostalim životinja preporuča se i cijepljenje protiv bjesnoće.

Royal Canin Baby za mačiće je super premium hrana i odličan je izbor za Vaše mačiće. Koristi se u dobi od 4 tjedna starosti, pa do godine dana života. Ova hrana pruža optimalan omjer svih hranjivih tvari i nije potreban nikakav dodatak prehrani.

Osim ove hrane u ponudi imamo i slijedeće super premium hrane: Hills, Eukanuba, Pro Plan.

Na tržištu postoje različite vrste pijeska, neki su čak odvojeni s obzirom na dužinu dlake. Svakako bih Vam preporučila Ever Clean, Gimpet Biokats Compact Fresh ili Catsan, koji imaju pojačanu moć upijanja, uklanjaju neugodni miris izmeta i stvaraju grudice. Svakako neka Vaši mačići imaju svoju zasebnu posudicu sa pijeskom.

Nadam se da sam Vam pomogla, a za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: