Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije crvenouhe kornjače, stare 3 godine. Dajem im dovoljno i kalcija i vitamina za kornjače, no jednoj se dosta jako na krajevima i po sredini guli oklop. Ne radi se o guljenu ploča na oklopu. Normalno se ponaša. To traje već mjesec i pol te nema pomaka ni na bolje ni na lošije. O čemu se radi i kako to rješiti?
Unaprijed hvala, Irena

O: Crvenouha kornjača latinskog naziva Trachemys scripta elegans je vodena kornjača. Naziv crveno - uha dobila je po crvenim mrljama na glavi u području ušiju.

Prirodno im je stanište južni dio Amerike. Naraste i do 25 centimetara, dok u prirodi može doseći i veličinu od 30 centimetara. Ženke su nešto veće od mužjaka. Životni vjek ovih kornjača je od 15 do 25 godina.

Smještaj i uvjeti držanja igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja ovih kornjača. Kako mi niste napisali u kojim uvjetima boravi Vaša kornjača, imate li grijač, filter i UV lampu u terariju, pisat ću Vam o idealnim uvjetima držanja, a promjene koje ste opisali na oklopu Vaše kornjače upravo mogu biti povezane s neadekvatnim uvjetima držanja.

Najbolje je kornjaču smjestiti u stakleni akvarij, dovoljno velik da se ona može nesmetano kretati. Širina terarija mora biti minimalno oko četiri širine oklopa, a duljina oko šest - sedam duljina oklopa za jednu kornjaču. Dno se prekriva pijeskom ili šljunkom pri čemu treba paziti da kuglice šljunka budu dovoljno velike kako ih kornjača ne bi progutala. Pošto su to toplovodne kornjačice svakako bi trebali imati grijač kako bi se održavala konstantna temperatura od 25-26°C. Osim grijača, u terarij bi trebalo smjestiti filter koji će filtrirati, odnosno pročišćavati vodu, te lampa s UVA i UVB spektrom zraka. Kornjači treba omogućiti i kopneni dio u terariju na kojem se može nesmetano sunčati. Osim navedenih uvjeta, vrlo je važna i raznolika prehrana koja mora sadržavati voće, povrće, meso i ribu. Postoji gotova hrana u obliku sušenih račića i štapića, ali nikako ne smije biti jedini način hranjenja.

Svaka pojava bolesti, bilo da se radi o infekcijama ili problemima s oklopom kao što je slučaj kod Vaše kornjače, gotovo je uvijek vezano za nepravilnu prehranu ili držanje.

Ljuštenje oklopa može biti i normalna pojava, pošto se radi o kornjači koja još uvijek raste, te u jednom periodu dolazi do rasta oklopa i oklop se "ljušti".

Isto tako ne treba isključiti mogućnost da se radi o bolesti. Najčešće zbog velike količine klora u vodi, može doći do ovakvih pojava. Kod ovakvih slučajeva kod zamjene vode možete koristiti sredstva za omekšavanje vode, a sadrže i minerale (Ca, P). Osim klora u vodi, uzrok može biti i manjak vitamina D3, za čiju je sintezu potrebna sunčeva svijetlost ili lampa s UV spektrom zraka.

Manjak vitamina D3, za posljedicu ima i manjak kalcija, pa vrlo često dolazi do promjena na oklopu, koje se manifestiraju mekanim oklopom ili ljuštenjem, pa čak i do rahitisa. Manjak vitamina i kalcija može biti i posljedica nekvalitetne prehrane, te posljedica infekcije.

Ako nemate sve potrebne elemente u Vašem terariju - a u večini slučajeva nije dovoljno samo dodavanje kalcija i vitamina u vodu - primjenjuju se vitamini injekciono koje aplicira veterinar, te ako se radi o infekciji i antibiotici.

S obzirom da se Vaša kornjačica normalno ponaša, savjetujem Vam da se strpite i da je promatrate. Ukoliko dođe do pojave drugih simptoma, svakako obratite pozornost na uvjete u Vašem terariju, te ako nisu zadovoljeni svi potrebni elementi, omogućite ih svojim kornjačicama i svakako se obratite svome veterinaru kako bi započeli liječenje. Preventivno možete nastaviti s dodavanjem kalcija i vitamina.

Za sve dodatne nejasnoće možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.