Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li nimfe trebaju koristiti jodiranu vodu i jodirane perle isto kao i tigrice te što mogu jesti od kupovnog voća i povrća?
Hvala,
Ana

O: Kod držanja ptica kao kućnih ljubimaca, jako je važno da čovjek ima s njima svakodnevni kontakt. Taj kontakt između ptice i čovjeka se najneposrednije ostvaruje u ono vrijeme kada treba pticu nahraniti. Potpuno je svejedno da li se ptica hrani ujutro ili navečer, bitno je da se hranjenje obavlja u isto vrijeme.

Nimfama, kao i drugim pticama, svaki dan treba mijenjati hranu i vodu. Osim zrnate hrane (sjemenke), pticama je potrebno davati i meku hranu (mliječnu i jajčanu) i zelenje. Takva je hrana lako pokvarljiva i zbog toga treba paziti da pticama dajemo količinu koju mogu potrošiti u roku od tri sata jer najčešće nakon tri sata dolazi do kvarenja te hrane.

Od povrća se može davati: svježa brokula, lišće peršina, mrkva, celer, špinat, salata, zelje, kelj, blitva, kukuruz, tikvice, a od voća se može davati: jabuke, kruške, banane, marelice, naranče, šljive, trešnje. U početku sve treba davati u malim količinama da vidite kako će ptica reagirati na određenu hranu, što znači: ako od bilo koje namirnice dobije mekšu stolicu, tu joj namirnicu ne smijete više davati.

Nimfa se još može hraniti sa posnim sirom, kuhanim krumpirom, rižom i tijestom. Jodiranu vodu i jodirane perle je uputno povremeno davati papigici kako bi se prevenirala bolest štitne žlijezde (gušavost). Također je dobro davati multivitaminske i mineralne dodatke koji mogu biti u tekućem obliku i kao prah.  Postoje dodaci različitih proizvođača, npr: od "Orlux-a" Omni-vit: za optimalan uzgoj i kondiciju, Muta-vit: za optimalno mitarenje, Feri-vit: sredstvo za parenje i pjev ptica, od "Vetoquinol-a" Gervivet: kapi za mitarenje, od "Prestige-a" Amino-vit song: preparat za pjev ptica, Amino-vit condition: multivitamin za ptice, Amino-vit moult: za lijepo perje kod ptica, "Prime"- vitamini, minerali i aminokiseline i mnogi drugi preparati. Također kod nas možete nabaviti i probiotik za probavu ptica od "Orlux-a" Probi-zyme.

OZNAKE: