Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam papagaja nimfu već 5 godina i proljetos je prvi put nosila jaja. S obzirom da je sama, potomstva nije bilo, ali nakon svega to je potpuno drugačija ptica: nije aktivna kao ranije, nekada je to bila izuzetno živa ptica, daleko manje jede, jako puno spava i kunja, nosić je malo crven, a izmet je pun neke sluzi i vode i ptica pije ogromnu količinu vode. Molim Vas da mi pomognete  o čemu bi se moglo raditi u njenom slučaju, da li je riječ o prehladi ili nečem drugom, te šta da radimo kako bi joj pomogli jer je to inače bila vrlo zdrava i vesela ptica.
Unaprijed hvala na pomoći,
Biserka

O: Nerijetko ženka nimfe nakon četvrte godine, ponekad i ranije, počinje nesti jaja. To je normalan životni proces.

Kada snese sva jaja, obično četiri do pet i počne sjediti na njima, ostavite joj da osam do deset dana leži na njima. Potom joj svaki dan odstranite po jedno jaje te će ona na taj način zadovoljiti prirodnu potrebu za potomstvom. Nakon tog razdoblja treba malo pojačati prehranu poslasticama i barom u klasu, kako bi Vaša ljubimica povratila izgubljenu snagu i kondiciju. Pogrešno je odmah oduzeti sva jaja čim ih snese jer će ženka stalno nesti nova jaja kako bi nadoknadila nestala, što je može jako iscrpiti.

Iako nisu česte, prehlade kod papiga nerijetko uzrokuju upalu pluća, koja je kod manjih i srednjih papiga često smrtonosna. Prehladu uzrokuje propuh i nagle promjene u temperaturi prostorije. Nosni otvori na voskovici papige su vlažni te je ona mirna i rijetko se glasa, slabo i nedovoljno jede, a nerijetko papigu prati i sluzava ili proljevasta stolica. Ponekad papige uzimaju veće količine vode, što je dobro jer nema opasnosti od dehidracije. Naravno, tek nakon kliničkog pregleda će se moći utvrditi da li je riječ samo o proljevu i da li papiga od toga pojačano pije vodu ili će se po potrebi izvaditi krv da se ustanovi stanje jetre i bubrega.

Papigu treba utopliti i dati joj obilje poslastica i bara u klasu, tj. ponuditi joj treba ono što ona najviše voli, najbitnije je da jede. Treba redovito stavljati svježu vodu i to tako da joj je lako dostupna. Iznad krletke možete, na udaljenosti od oko 50 cm, staviti žarulju od 60 W. Voće i zelenje se izbacuje iz prehrane dok ptica ne ozdravi.

Nakon izliječenja, potrebno joj je davati vodotopive vitaminske kapi (Omni-vit Versele-Laga, Vinka Beaphar, Vitamin plus Sera) te veće količine bara i poslastica da ptica povrati izgubljenu kondiciju.

Prehlada se mora izliječiti hitno jer neliječenje dovodi do upale gornjih dišnih puteva te upale pluća.

Savjetujem Vam da se javite u Ambulantu za ukrasne ptice na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, br. telefona 01/2390-410.

OZNAKE: