Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetio sam da mi nimfa stara 6 mj. kiše i svaki put kada mu priđem ili mu fućnem zapjeva i priđe mi, no nakon što je počeo kihati primjetio sam da se trese i neće više da priđe niti da pjeva. Recite mi molim vas o čemu je riječ.
Unaprijed zahvalan,
Danijel

O: Iako srećom nimfe nisu osobito boležljive ptice, ipak i one obolijevaju. U većini slučajeva teško je točno odrediti u čemu je problem.

Tipični simptomi bolesne nimfe su: prestanak pjevanja, sjedenje na dnu krletke, našušureno perje, djelomično zatvorene oči, gubitak apetita (no i sačuvan apetit uz gubitak tjelesne težine), proljev, začep, kihanje, vodenaste oči, pretjerano spavanje ... Nimfe su sklone sakrivati simptome bolesti, tako da je od velike važnosti Vaše uočavanje i sitnih promjena u ponašanju.

Kihanje je obično simptom infekcije sinusa. Uz kihanje obično se mogu vidjeti i zacrvenjene nosnice. Uzročnici infekcije sinusa i kihanja mogu biti bakterije ili gljivice a za identifikaciju uzročnika potreban je posjet veterinaru.

Općenito, respiratorne infekcije obično su uzrokovane virusima, bakterijama, gljivicama ili plijesnima. Simptomi obuhvaćaju: nakostriješeno perje, ubrzano disanje, pretjerano spavanje, prestanak pjevanja, klimanje repa. Ovim simptomima se mogu pridružiti i iscjedak iz nosa, kašljanje i kihanje.

Kao i sve životinje, ni nimfe nisu pošteđene prehlade. Problemi takve prirode kod nimfi se očituju promuklošću, pojačanim disanjem, češćim otvaranjem kljuna a iz nosa im se može cijediti bjeličasta sluz, koja ih podražava na kihanje i tada trzaju glavom, istežu kljun i guše se. Uzroci prehlade mogu biti: propuh, prehladna voda, temperaturne razlike, virusne i bakterijske infekcije. Nimfu je u tom slučaju potrebno smjestiti u toplu prostoriju bez propuha i obavezno joj davati toplu vodu za piće.

Također, može se raditi i o upali pluća. Međutim, za postavljanje dijagnoze potrebno je obaviti klinički pregled ptice i po potrebi uzeti bris kako bi se vidjelo točno o kojem se uzročniku radi, te prema nalazu poduzela odgovarajuća terapija. Takav pregled možete obaviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu u Ptičjoj ambulanti. Prilažem i njihov telefonski broj, budući da rade samo dva sata dnevno, kako ne bi došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu: 2390-410.

OZNAKE: