Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nimfu staru 3 godine. Nismo je puštali van, a i kad bi joj se ta sreća ukazala da je pustimo, samo je stajala na vratima krletke i hodala po njoj. Pročitala sam u rubrici Moj ljubimac koja je superrrr!! da je moramo puštati da bi istrošila energiju. Zanima me zašto kad je pustimo, stoji na vratima i da li bi kada bi je odnijeli na rukama u neku drugu prostoriju letjela, a da se ne udari ili ne povrijedi? I još jedno pitanje: jednom smo je kupali u kadi s tušem. Da li to treba prakticirati ili ne, da se ne prehladi?
Unaprijed Vam puno hvala,
Antonia!

O: Što se kupanja tiče, možete nimficu pošpricati vodom pomoću neke "špricalice" dva puta tjedno ili joj ponuditi dublju plastičnu posudu s toplom vodom. Uputno je u vodu dodati par kapi jabučnog octa radi eventualnih nametnika na koži i perju i radi boljeg čišćenja i sjaja perja. U Pet centru možete nabaviti i specijalno prilagođene "kupaonice za ptice". U vrijeme kupanja u prostoriji u kojoj boravi nimfa mora biti toplo, kako se papigica ne bi razboljela.

Nema potrebe da nimfu nosite u drugu prostoriju kako bi letjela, jer bi je u nepoznatoj prostoriji mogao uhvatiti strah i panika, te bi se zbilja moglo dogoditi da se povrijedi. Nimfu izvadite iz kaveza i stavite je na kavez, pa će možda s vremenom shvatiti da ima mogućnost kretati se po prostoriji u kojoj se nalazi. Nemojte je tjerati da ništa radi protiv svoje volje. Vjerujem da će se vremenom osloboditi i udomaćiti i izvan krletke. Obavezno prije puštanja iz krletke provjerite da li su svi prozori zatvoreni, kao i vrata od prostorije, kako u panici ne bi pobjegla van. Također je možete pokušati namamiti van s igračkama i nekom poslasticom.

OZNAKE: