Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam nimfu već 6 meseci, ponekad ima proljev, ali više me zanima zašto su joj neke od kandži crne, a i jako su porasle. Pored toga na kljunu mu se pojavila neka crno-ljubičasta mrljica. Dobro jede, ali u predhodnih mjesec dana spava po čitav dan, jedino je ujutro aktivna. Molim Vas da mi odgovorite da li je sa mojom papigom sve u redu.
Hvala,
Dragana.

O: Proljev i često spavanje ne odgovara normalnom zdrastvenom stanju papige.

Proljev predstavlja povećanje obujma i sadržaja ili učestalosti pražnjenja crijeva. Vrlo često u papiga je proljev povezan sa neadekvatnom prehranom. Prehrana bazirana samo na masnim sjemenkama pored problema sa probavom, često uzrokuje i teška oštećenja unutrašnjih organa. Osim mješavina koje su specijalno napravljene za nimfe, preporučljivo je davati i sviježe voće (jabuka,banana) i povrće, maslačak, a posebno treba biti oprezan sa zelenom hranom (salatom), koja je čest uzrok probavnim poremećajima, kao i voće koje nije svježe ili je prskano raznim pesticidima itd. U slučajevima kada je hrana uzrok preporuča se ukloniti voće i povrće, te davati samo proso (dok se stanje ne popravi) te ptičji medicinski ugljen.

Treba obratiti pozornost i na sjemenke, koje često mogu biti onečišćene gljivicama (najčešće plijesnima), koje mogu također biti uzrok probavnim smetnjama. Papigicama koje su sklone problemima s probavom preporuka je prije davanja sjemenke kratko prepržiti na tavi. Svakako je preporučljivo davati i vitaminsko-mineralne prirpravke, osobito one sa dodatkom vitamina B-kompleksa. Proljev može biti uzrokovan i bolestima kao što su salmoneloza odnosno kolibaciloze, koje su najčešće uzrokovane Escherihiom coli, kokcidioza, virusne i parazitarne infekcije itd.

Kandže, ako su predugačke, obavezno se skraćuju. No, kako Vaša papigica ima i crnih kandži (što je potpuno normalno-jača pigmentacija), nećete uočiti završetak krvne žile i živca, stoga rezanje kandži prepustite svome veterinaru. Što se tiče mrlje na kljunu, ona također može biti posljedica pojačane pigmenatacije, ali i mehaničkih ozljeda, nestašice vitamina i oligoelemenata, nekrotičnih promjena, bakterijskih infekcija itd.

Što je pravi uzrok proljeva i promjena na kljunu, kod Vaše papigice, teško je reći. Svakako Vam preporučam da se obratite na Veterinarski Fakultet u ambulantu za ptice, kako bi se napravio klinički pregled, po potrebi i uzeli brisevi, te druge dijagnostičke metode, kojima će se utvrditi točan razlog proljeva, te se započeti s terapijom ukoliko ona bude potrebna.

OZNAKE: