Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nimfu staru 2 i pol mjeseca. Mužjak je i veoma je ohol. Neće da mu se prilazi i svakog tko mu pruži prst, on ga grize. Imam ga 20-ak dana i samo jednom sam ga pustio. On se popeo na najvišu tačku u prostoriji i tu sjedio, nije se dugo vremena vraćao u krletku. Osim toga, s njim provodim svo slobodno vrijeme i redovno mu čistim krletku. Šta je razlog njegovog ponašanja i šta moram poduzeti da bih ga pripitomio?  Inače se normalno se ponaša (skače uokolo, jede voće mljeveno, pije vodu itd.), pjeva ne baš cesto (ali pjeva). Voli razgovarati pjevušeći (ali sa distance). Nekada širi krila do kraja. Je li to znak za parenje? Kada mu priđem, frkće i ne želi razgovarati. Čak me često želi ugristi!

Neće da jede iz moje ruke. Kada mu mijenjam pijesak, počne skakati uokolo nekontrolisano. Povremeno kiše i frkće kljunom. Neće blizu moje ruke. Kako ga okupati? Je li ponašanje normalno? I, ako nije, da li trebam promijeniti nešto u ishrani i načinu odnosa?
Hvala, Mirza

O: Grizenje je čest problem u papiga. Nimfe imaju velik, moćan kljun kojim mogu pregristi i nokat.

Grizenje u ptica uvijek je odgovor na određenu situaciju i inducirana je nečim. Ptice daju uvijek naznaku da će ugristi i nikad to ne rade samoinicijativno. Smatra se da kod nimfi postoje dva razloga zašto grizu: zbog preživljavanja ili pak kontrole.

Grizenje zbog preživljavanja javlja se kad je nimfa prestrašena i osjeća se ugroženom. Grizenje iz kontrole označava da ptica dobiva neki oblik nagrade što joj daje poticaj da i dalje grize. Vikanje "Au!", puštanje ptice iz ruke, tresenje i micanje ruke, tapkanje nimfe po kljunu ili puhanje u glavu, takva su poticajuća ponašanja. Nimfe brzo shvaćaju da grizenje uzrokuje popratnu reakciju i ono postaje sve gore.

Nimfe se plaše promjena u okolini. Sve novopridošle ptice provode vrijeme prilagodbe na novu okolinu. Tijekom prvog tjedna osobito su plašljive. Plaši ih Vaša ruka koju gurate u krletku kako bi je dohvatili, unutrašnji dekor krletke, nagli pokreti malih životinja ili djece, stranih ljudi koji Vam dolaze u posjetu. Također se plaše glasnih zvukova poput vikanja, dubokih glasova, visokofrekventnih zvukova, glasne glazbe radija ili televizora, udaranja vratima, lajanje psa, grmljavine i slično. Bilo što od nabrojanoga može biti uzrokom grizenja u nimfe. Također, one ponekad izgube povjerenje u svog vlasnika kada njega smatraju izvorom opasnosti. Ako je bilo što od gore navedenoga moglo uzrokovati ponašanje kao u Vaše nimfe, morat ćete osigurati sigurniju okolinu za njega. Osjećaju se sigurnijima ako je krletka jednom stranom smještena uz zid, udaljena od glavnih ulaznih vrata i slično.

Zatim, do griženja dolazi i ako je nimfa "nervozna". Ptica je nervozna ako ne dobiva 10-12 sati dnevno sna, ne osjeća se dobro zbog pothranjenosti ili uslijed neadekvatne prehrane ili bolesti. Također, nervozna je ako Vi želite kontakte sa njom kada se ona igra, hrani se ili drijema. Ponekad jednostavno žele da ih se ostavi na miru.

Sljedeće što dovodi do griženja je teritorijalnost. Nimfa može braniti svoj teritorij (krletka, igračke, hrana,....). Nikada nemojte gurati ruku u krletku i pokušati je uhvatiti i izvući van krletke. Treba ostaviti vremena nimfi da sama izađe kada će to ona htjeti. Osim toga, ne treba zanemariti njezine želje, naime ako agresivno reagira na to kada stavljate ruku na krletku, nove igračke u krletku i drukčiju hranu nemojte to raditi jer to smatra ugrožavanjem svojeg "gnijezda". Tada Vas smatra opasnim predatorom i kao takvim gubi povjerenje u Vas. Ovo dovodi do toga da na pružanje prsta ili ruke reagira grizenjem. Rješava se nježnim vađenjem nimfe iz krletke kada smještate novu igračku ili hranu.

Također i spol ima važnu ulogu u iskazivanju agresivnosti, no nimfe dosižu spolnu zrelost u dobi od godine dana tako da se o tome u Vašem slučaju ne bi radilo.

Najprije morate otkriti uzrok nepoželjnom ponašanju Vaše nimfe kako biste ga mogli otkloniti. Nakon identifikacije postoji nekoliko načina da otklonite takvo ponašanje. Na žalost, ne postoji brzog rješenja kako bi pripitomili ili pak preodgojili bilo koju pticu. Potrebno je vremena i strpljenja kako bi odučili pticu da ne grize.

Kao prvo, ignorirajte negativno ponašanje i pokušajte ne reagirati fizički povlačenjem ruke kada Vas ugrize. Vrlo često, odrješita ali tiha naredba poput "Ne, ne, ne!" nauči pticu da grizenje nije prihvatljivo. Poželjno ponašanje potičite poslasticama i nagradama.

Drugo, gledajte tjelesne znakove Vaše ptice jer obično one daju znakove upozorenja, kao što je to siktanje, prije nego li počnu gristi. Stanite sa bilo čime što ste do tada radili i dajte mu vremena da se smiri. Nemojte ponavljati radnju sve dok se ne smiri. Zatim, nježno tepajte govoreći mu tihim i smirenim glasom i provodite sa njim što više vremena. Ptice reagiraju na ton našeg glasa i razinu energije. Spuštajući energiju i pričajući tihim, polaganim i umirujućim glasom može biti od pomoći. No, ako pričanje uznemirava Vašu pticu (znakovi: ptica se okreće leđima, trese se i sakriva u kutu na dnu krletke, trči i panično maše krilima) tiho sjednite uz krletku i prvih nekoliko dana umirujućim glasom pričajte bilo što ili samo čitajte novine ili neki magazin.

Sljedeće, nemojte mu dozvoliti da Vam sjedne na ramena. Ptici koja grize ovo daje osjećaj dominantnosti. Držite pticu na rukama ili u razini prsiju kako bi uspostavili kontakt očima.

Također, kod privikavanja nimfe na novu sredinu i ukućane svakako uklonite predmete koji bi ga mogli uplašiti (ručnici, vješalice, šeširi itd.). Kako bi pripitomljavanje bilo što uspješnije svoju nimfu puštajte i po nekoliko puta dnevno da se slobodno kreće izvana kaveza, kako bi stekao povjerenje u Vas. Navečer, kada dođe vrijeme spavanja, svakako ga pokrijte nekom tkaninom, kako bi mu omogućili potpuni mrak, te kako bi se Vaša nimfa osjećala što sigurnije.

Sa kupanjem ćete ipak morati još pričekati. Općenito, ptice se kupaju ili na način da u krletku stavite kadicu za kupanje ili je pak prskate prskalicom. Potrebno je određeno vrijeme da se ponovno uspostavi međusobno povjerenje, a uz Vašu ljubav i strpljenje Vaša će nimfa zasigurno biti vesela i zadovoljna ptičica.

OZNAKE: