Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam nimficu staru godinu i četiri meseca. Kod mene je tek dva tjedna. Čini mi se da se lagano privikava, ako izuzmemo da puše na mene i želi ugristi te ne želi izaći iz kaveza. Možda je malo tvrdoglava i još uvjek uplašena iako jako lijepo pjeva i oponaša moje melodije fućkanja. No, primjetila sam da nakon što očisti perje napuhuje se i još dugo nakon čiščenja češka nogicom vratić. Imate li kakav savjet za mene i moju nimficu i što bi značilo češkanje vratića? Hvala, Ana

O: Bilo bi dobro da primite Vašu nimfu u ruku i lagano odižući perje oko vrata pregledate kožu. Možete i puhnuti u perje, kako bi ga lakše odignuli.

Postoji mogućnost da je koža upaljena ili ogrebena pa se javlja svrbež zbog reakcije tkiva.

Sljedeće na što se može posumnjati je da je ptica invadirana ektoparazitima. Možete je tretirati nekim od insekticida, ali pripazite da je namjenjen upravo pticama. U ponudi Pet centra je preparat Bogena Birdspray (Beaphar) kojim možete poprskati pticu. Preporučam Vam da temeljito očistite krletku, istuširate je vrućom vodom, te i nju poprskajte ovim spray-em.

Napuhavanje perja nakon uređivanja normalna je pojava kod nimfa. Povremeno ju prskajte vodom ili joj namjestite kadicu u krletku. Nimfe se vole kupati, a perje je nakon toga kompaktnije i sjajnije.

OZNAKE: