Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam gordon setericu i uskoro se selim u stan. Ona je do sad bila malo u dvorištu, malo u kući i prilično je poslušna. Želja mi je imati dva psa. Želim nabaviti na ljeto štene newfaundlanda. Mislite li da bi tako veliki pas mogao živjeti u stanu? Trebam li u početku paziti na njegovo kretanje, da ne dođe problema s kostima? Stan ima 80 kvadrata i sama živim pa mislim da bi imao dovoljno prostora. Seterica obožava druge pse i bit će presretna kad dobije prijateljicu.
Hvala na odgovoru, Paula

O: Newfoundlandski pas je izrazito ljubazan, privržen, inteligentan i poslušan pas. 

Pripada II. FCI (Međunarodna kinološka organizacija) skupini.

Porijeklom je iz Kanade. U početku su se koristili kao pomoćnici ribara, dok se danas smatraju kućnim psima.

Visina u grebenu za mužjaka iznosi 71 cm, za ženku 66 cm. Težina iznosi od 50 do 69 kg.

Psi ove pasmine su izuzetno dobri kućni ljubimci te ih se, s obzirom na tu činjenicu, može držati u stanu. S veseljem pozdravljaju druge pse, kućne ljubimce i posjetitelje ako su dobronamjerni.

Fizička aktivnost je izrazito bitna za razvoj mladog psa. Međutim, zna se da je potrebno osigurati umjerenu fizičku aktivnost dok traje razvoj koštanog i mišićnog sustava.

Kako psi ove pasmine, kao i psi većine drugih velikih pasmina pasa, često imaju problem s zglobovima, kukovima i drugim dijelovima lokomotorna sustava, na iste bi trebalo pojačano obratiti pozornost. To podrazumjeva, smanjiti u stanu mogućnosti klizanja i padanja na najmanju moguću vjerojatnost te osigurati im prikladnu hranidbu kvalitetnim hranama (hrane iz programa premium ili superpremium hrana).

Hrane iz superpremium i premium programa, prilagođene dobi i veličini Vaših ljubimaca, također su i obogaćene elementima koji štite zglobove. Tako, kondroitin izgrađuje hrskavicu te osigurava njen integritet i elastičnost. Glukozamin je prekursor glikozaminglikana i stimulira obnavljanje hrskavice. Kombinacija gore navedenih elemenata osigurava zaštitu zglobova još u fazi rasta.

Na takav način osigurati ćete sigurnost i zdravlje svom "nježnom divu".

OZNAKE: