Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je aritmija normalna kod pasa? Odnosno, da li je normalno da pas ima neujednačen ritam srca? Pas ima 3 godine. Nemanja

O: Srce svih životinja građeno je od četiri šupljine (klijetke).

Gornja lijeva i desna klijetka nazivaju se atrij, a donja lijeva i desna ventrikuli. Krv teče iz vena tijela u desni atrij. Tamo se kratko zadržava, a nakon toga se kontrakcijom istiskuje u desni ventrikul. Iz njega se krv dalje istiskuje u pluća gdje se opskrbljuje kisikom.

Iz pluća krv zatim teče u lijevi atrij gdje se isto kratko zadržava, te ide u lijevi ventrikul. Lijevi ventrikul predstavlja najveći mišić srca koji istiskuje krv arterijama u sve dijelove tijela.

Normalne srčane vrijednosti za psa su 70-120 otkucaja u minuti, odnosno, i manje kod velikih pasmina pasa.

Kod pasa i mačaka, zvukovi koji se čuju nad područjem srca bi trebali zvučati poput "lub-dub, lub-dub, lub-dub". Različiti neuobičajni zvukovi, kao i nepravilan ritam srca koji nije u vezi s disanjem, trebao bi se istražiti. Naime, zdravi psi mogu imati tzv. "respiratornu sinusnu aritmiju". Ona predstavlja takvu situaciju kod koje se broj otkucaja srca povećava prilikom udisaja i smanjuje prilikom izdisaja. Takvo stanje ne ukazuje na problem.

Gore navedeno stanje se može utvrditi od strane stručne osobe te Vam savjetujem da odete kod svog veterinara koji će biti u mogućnosti utvrditi da li se radi o normalnom srčanom ritmu psa ili aritmiji.

Dijagnoza aritmije se postavlja kardiološkom pretragom koja uključuje kliničku pretragu, EKG, te rentgenološki i ultrazvučni pregled srca. Pravovremena detekcija srčanih problema stoga je vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti pa kada govorimo o bolestima srca, redovite posjete veterinaru mogu biti razlika između života i prerane smrti.

OZNAKE: