Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako mogu ukloniti ružni miris iz usta mog maltezera? Nikolina

O: Zadah iz usta ukazuje na probleme zuba i desni, najčešći razlog za odlazak veterinaru.

Još dok je štene, psa treba naučiti da je četkanje zuba jednostavno dio životne rutine. Jednom tjedno pregledajte ljubimcu zube i desni te pazite na znakove infekcije desni ili stvaranja plaka na zubima jer on može izazvati upalu desni, osjetljivost i bolest desni.

Infekciju ili upalu usta (stomatitis) mogu izazvati posjekotina, opeklina, strano tijelo koje je zapelo u ustima, kao i potpornog aparata zuba (periodontalna bolest).

Metaboličke bolesti, poput zatajenja bubrega, također mogu izazvati bolni stomatitis. Ozljede štapovima su česte i mogu biti opasne, posebno one u stražnjem dijelu usta.

Važno je liječiti uzrok: ozljede se liječe, strana tijela uklanjaju, problemi sa zubima korigiraju, a metabolički poremećaji kontroliraju i spriječava se njihovo ponovno pojavljivanje. Česta je sekundarna bakterijska infekcija, stoga se gotovo uvijek primjenjuje antibiotik.

Žvakanje štapova, kamenja, kosti i drugih čvrstih predmeta Vašem je psu zabavno, ali predstavlja i opasnost jer štapovi mogu izazvati oštećenje usne šupljine i prijelom zuba, posebno sjekutića. Ako se pri tome otvori pulpa, moguća je infekcija. Štapovi mogu zapeti u stražnjem dijelu ždrijela te mogu izazvati oteklinu i ugroziti disanje, a ako je strano tijelo zapriječilo grkljan, pas se može onesvijestiti i ugušiti.

Gotovo svaki pas će tijekom života razviti periodontalnu bolest. Primarni razlog je slaba zubna higijena, a psi s periodontalnom bolešću obično imaju zadah iz usta (halitoza).

Periodontalnu bolest možete spriječiti. Najbolji način je redovito četkanje zuba Vašeg psa. Hranjenje suhom hranom pripremljenom za čišćenje zuba samo po sebi neće spriječiti periodontalnu bolest.

Provjerite u ustima svog psa ima li crvenu liniju na granici sa zubima, koja je prvi znak upale desni (gingivitis). Liječenje na ovom stupnju sprečava razvoj gingivitisa u periodontalnu bolest.

U ponudi naših trgovina je hrana Hill's T/D Mini, dijetetska hrana za pse malih pasmina za smanjenje zubnog plaka, pigmenta, kamenca i zaštitu od gingivitisa te smanjenje zadaha iz usta dentalnog porijekla.

Također, u ponudi je i Dental Can tonik za zube (Canina) - sredstvo za njegu zuba i uklanjanje zadaha iz usta. Preporučuje se za odrastranjivanje ostataka hrane, eliminiranje štetnih bakterija, a time i uzroka zadaha iz usta, te spriječavanje upale zubnog mesa i paradentoze, kao i spriječavanje nastanka zubnog kamenca.

OZNAKE: