Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kastrirala sam tvora prije tjedan dana zbog neugodnog mirisa, ali on još uvijek smrdi, da li je moguće da operacija nije dobro urađena? Nataša

O: Tvorovi imaju specifičan miris, koji je produkt izlučevina spolnih žlijezda, analnih žlijezda i žlijezda u koži po cijeloj površini tijela. Ovaj miris tvorovi izlučuju da bi obilježili svoj teritorij, a u prirodi nekim vrstama predstavlja i jednu vrstu obrambenog mehanizma. Miris je intezivniji kod mužjaka, a naročito u vrijeme spolnog sazrijevanja. Upravo zbog mirisa, ljudi se rijetko odlučuju za tvora kao kućnog ljubimca.

Analne žlijezde u tvorića najmanje doprinose neugodnom mirisu.

Najveći postotak neugodnog mirisa izlučuje se lojnim žlijezdama u koži koncentriranim oko lica tvorića, ali raspoređenih i po cijelom tijelu. Najveći doprinos mirisu ipak ima hormonalna aktivnost koja stimulira produkciju mirisa u lojnim žlijezadama pa je, stoga, i najbolji način redukcije neugodnog mirisa (oko 90%) kastracija tvora, pri čemu se odstranjuju spolne žlijezde i analne žlijezde, odnosno analne vrećice. Nakon kirurškog zahvata uočava se smanjenje mirisa i lučenja lojnih žlijezda nakon otprilike 30 dana pa se za sada ne može govoriti o pogrešci načinjenoj kod samog zahvata. Svakako o ovome možete porazgovarati i sa svojim veterinarom.

Treba naglasiti kako se kod zdravog tvorića u čistoj okolini neugodan miris gotovo niti ne osjeti. Držanje posude za vršenje nužde čistom znatno reducira neugodne mirise. Nakon svakog obavljanja nužde uklonite izmet, a kompletno očistite posudu za WC dva do tri puta tjedno. Kao stelju nikada nemojte koristiti cedrovinu jer može uzrokovati znatne respiratorne probleme kod tvorova. Zatim, piljevina osobito ne upija mokraću niti mirise. Stoga se odlučite bilo za higijenski pijesak, silikonski pijesak ili drvene peletice.

Zatim, prljave uši također mogu biti uzrokom neugodnih mirisa. Tvorovi proizvode velike količine ušnog voska neugodnog mirisa pa se one moraju čistiti jednom u dva do tri tjedna. Imajte na umu kako iznimno neugodan miris i crna obojenost ušnog voska može upućivati i na infekciju ušnim parazitima. Ovakvo bi stanje trebalo pregledati kod veterinara.

Treba obratiti pozornost i na usnu šupljinu  u slučajevima neugodnog zadaha koji upućuje na probleme zubiju. Kao preventivu, tvoriću zube možete redovito prati pastama za zube i četkicom za zube posebno namijenjenima kućnim ljubimcima.

Neugodan miris uzrokuje i izmet tvorića. Jačina mirisa i količina izmeta može se kontrolirati pravilnom i kvalitetnom ishranom. Loša kvaliteta hrane rezultira lošim općim zdravstvenim stanjem, a isto tako i izmetom. Konzervansi, umjetna bojila i arome te masnoće loše kvalitete rezultiraju posebno neugodnim mirisom izmeta. Kvalitetna gotova hrana, s dovoljnom količinom vlakana iz povrća i žitarica, te dovoljno i redovito konzumiranje vode dovodi do nepotrebne velike količine stolice, s obzirom da tvorići moraju pojesti veću količinu hrane u svrhu zadovoljenja dnevnih potreba na hranjivim tvarima. Tvorovi bi trebali jesti dehidriranu hranu sa manjim udjelom vlaknine i visokim udjelom masnoća i proteina iz mesa. Gotova hrana treba sadržavati minimalno 32% proteina, 18% masnoća te 3% vlaknine. Tvorići se ne hrane hranom za pse, a konzerviranu hranu treba ponuditi samo povremeno.

Pravilna prehrana, čiste uši i zubi, dobro opće zdravlje, čista okolina te povremeno kupanje pomaže u prevenciji neugodnih mirisa kod tvorića. Svojeg tvorića nemojte prskati parfemima, dezodoransima ili nekim drugim mirisnim sredstvima kako se ne bi pojavile nepotrebne komplikacije alergija na upotrijebljena sredstva te iritacije sluznica.

OZNAKE: