Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 3 dana primijetila sam da moj hrčak, ženka, ima oba oka poluzatvorena, lijevo joj je čak potpuno zatvoreno. Očistila sam joj kavez detaljno. Jučer joj se malo popravilo stanje s očima, ali danas je opet jednako. Osim toga, osjeti se jaki neugodan miris, po mokraći. Nakon što je kavez očišćen, hrčak i dalje smrdi. Inače prije nije imala nekakav specifičan miris. Nuždu vrši uglavnom u wc za hrčke u kojemu su granule kupljene u Pet centru. Osim toga, primijetila sam da joj je oko organa za obavljanje nužde neobično smeđe, crveno kao neka rana, čega prije nije bilo. Inače se ponaša normalno, živahna kao i uvijek i ne djeluje po ponašanju bolesna. Kao i inače dotrči čim joj dajem hranu i čini se da joj je apetit uobičajen.

Od hrane joj dajem hranu za hrčke, slatkiše i kekse za hrčke, uglavnom imam sve što se u Pet shopu može dobiti za hrčka i to joj naizmjence dajem, s vremena na vrijeme i to od kad sam je dobila. Također, dobiva jabuku redovito, zelenu salatu, ponekad mrkvu. Uvijek i  ma vodu u kavezu, ali je ne pije dok istovremeno ima i jabuku ili je pije u jako, jako malim količinama. Razmišljala sam da ju okupam, ali nisam sigurna da li se to smije. Krajem devetog mjeseca će biti dvije godine kako sam je dobila. Do sada je bila dobroga zdravlja i nikad nisu bile nikakve komplikacije. Molim Vas za pomoć i savjet. Unaprijed zahvaljujem! Sandra

O: Hrčka bi svakako trebalo odvesti na veterinarski pregled jer jedino na taj način može biti postavljena točna dijagnoza. S obzirom na to da je životinjica i dalje živahna i nema poremećeno opće stanje, moguće je da je riječ o blažoj infekciji. 

Promjene u području urogenitalnih otvora mogle su nastupiti uslijed mehaničke povrede (npr. ogrebotina), ali isto tako je moguće da je riječ o proljevu ili tamnoj mokraći s primjesama krvi.

Najčešća bolest koja zahvaća probavni sustav hrčaka je enterotoksemija. Uzrokuju je gram pozitivne bakterije koje se normalno nalaze u probavnom sustavu hrčaka. Glavni simptom bolesti je krvavi ili sluzavi proljev zbog kojeg životinja dehidrira, a s vremenom gubi apetit uz pojavu bolova u području trbuha.

Bolesti bubrega također su česte u malih glodavaca i češće se javljaju u starijih jedinki. Kronična progresivna nefroza je bolest koja se javlja u štakora, miševa i hrčaka. Urin oboljelih životinja sadržava puno proteina. Prehrana oboljelih životinja se sastoji u niskoproteinskoj dijeti.  Najčešći znakovi bubrežnih bolesti kod malih glodavaca su latergija, depresija, teško i bolno mokrenje (bubrežni kamenci), gubitak težine i apetita.

"Wet tail" je crijevna bolest mladih hrčaka, ali mogu oboljeti i starije jedinke. Glavni simptom bolesti je proljev i oboljeli hrčak zbog toga ima mokar i zaprljan rep. Bolest uzrokuje bakterija Lawsonia intracellularis. Bolest nije zoonoza (ne prenosi se na ljude). Liječi se antibioticima i nadoknađivanjem izgubljene tekućine, a  hrčka treba držati na toplom.