Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam crnog labradora po imenu Bleki i ima godinu i po dana. Izuzetno je pametan i umiljat. Živi u dvorištu i zbog njega morali smo ga renovirati. Veliki deo dvorista pripada njemu, a jako mali deo pripada mojoj mami, za cveće i razne druge biljke. Postoji mala drvena ogradica koja predstavlja neku vrstu zaštite odnosno, da on zna da mu taj deo nije dozvoljen. I uglavnom je to funkcionisalo, neki put napravi štetu preko noći, ali posle se smiri, ništa alarmantno. Ali, poslednjih desetak dana, on konstantno preko noći napravi neku glupost (grize ogradicu, odvali po koju letvicu... uđe u zabranjeni deo, odkine koju granu...). Kada izađem ujutru da ga prošetam, po njegovom ponašanju  vidim  da  je nešto zgrešio

jer se skroz spusti do poda i odmili do kućice i ne pada mu napamet da izađe. Za kaznu je kasno jer se svi ti nestašluci dese preko noći, tako da ga ja ne vidim šta radi. Preko dana je dobar i ne dira ništa što mu  nije dozvoljeno. Šetam ga dva puta dnevno od pola sata do sat vremena. Ima i drugare u kraju, tako da kada je neki od njih na ulici, jako voli da se igra i trči sa njima. Kada ga šetam, dosta sam zadovljna kako me sluša. Živim u kraju koji ima u izobilju dosta zelenila, tako da mu je jako lepo za šetnju. Unapred sa zahvaljujem i radujem vašem odgovoru!
Ivana

O: Psi pokazuju želju za uništavanjem najčešće kao posljedica dosade. Tako, grizenje, kopanje, lajanje, zavijanje, penjanje po ogradi, uništavanje cvijeća,... predstavlja simptom dosade ili straha od odvajanja. Naime, to su česti pokazatelji i pretjerane ovisnosti ljubimaca o svojim vlasnicima.

Postoje mnogi načini pomoću kojih možete spriječiti dosadu:

- osigurajte dostatnu fizičku, mentalnu i društvenu aktivnost prije nego što ostavite svog ljubimca samog,
- osigurajte mu obrok prije nego se razdvojite,
- osigurajte svom ljubimcu omiljenu/e igračke (protrljajte ih rukom kako bi na njima ostavili svoj miris) koju mu po povratku oduzmite

Ne zaboravite učinak nagrađivanja te nagradite njegovo dobro ponašanje ponekom poslasticom.

U našim trgovinama, kao i na tržištu, možete naći i odbojne sprejeve (npr. Gimborn - Knabber-Schutz - sprej protiv griženja namještaja za psa). Takvi sprejevi predstavljaju pomoćno odbojno sredstvo za psa kojim možete zaštititi željeno područje od destruktivnog žvakanja.

Naime, trebati će Vam dosta strpljenja jer problem nije nastao preko noći te će za njegovo rješenje biti potrebno neko vrijeme. No uz postepeno, prvo kratkoročno, a onda sve duže i duže privikavanje na odvojenost, ljubimac će postati sve opušteniji te će nestati i ponšanje koje se sad manifestira.

Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., pisala je o sličnoj temi ovdje.

OZNAKE: