Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ja sam Andrej i imam ženku sirijskog hrčka. Tako je barem rekao dečko od kojeg sam kupio hrčka. Ima načina kako se može provjeriti spol, ali nisam se u to upustio. Kupio sam joj kavez: 36 cm dužine; 26 cm širine i 37 cm visine. Kućica je na katu a do prizemlja dolazi skalama. Dolje je posudica s hranom i kolut, a sa strane bočica vode. Tunel je s vanjske strane. U njega može ući na prizemlju i izađe na katu kod kućice i obrnuto. Da li je to dovoljno velik kavez? Hrčak je trom i na oko smotan. Naime, hranu si natrpa u usta i onda ispljune sve u kućicu. Čak se događa da i piljevinu natrpa u usta i isto tako ispljune u kućicu. Dogodi se da si zatrpa ulaz u kućicu. Da li je to sve u redu, normalno ponašanje?

Strah me da se ne uguši unutra. Kavez čistim jedanput tjedno. Što se tiče koluta, ne zna što će s njim. Popne se na njega s vanjske strane. Ovo joj je već drugi budući da je prijašnji sav izgrizla. Uslijed svega toga, udebljala se. Kako je mogu udobrovoljiti, da ne kažem natjerati, da trči u kolut, kako bi bila aktivnija? Skužio sam da voli kikiriki. Njemu se uvijek veseli i uvijek izađe iz kućice da ga uzme. Namjeravam joj kupiti drvo za grickanje (oštrenje zubiju), možda i kamen s mineralima. Ako bi se jednog dana odlučio da joj pridružim mužjaka, pretpostavljam da će trebati veći kavez, dvije kućice i sl.? Zahvaljujem!!

O: Kavez mora biti dovoljno velik i udoban, koji će odgovarati potrebama ove vrste hrčka.

Kavez koji trenutno imate je minimalno preporučenih dimenzija za sirijskog hrčka, stoga bi više odgovarao veličinom kinenskom hrčku. Kavez treba biti što veći, kako bi hrčak imao dovoljno prostora za kretanje, igru i spavanje. Pozivam Vas da posjetite naše trgovine, gdje će Vam naše osoblje pomoći odabrati specijalne kaveze za sirijskog hrčka.

Na obrazima se nalaze specijalne "vrećice", u kojima hrčak skuplja hranu. U njih može skupiti hrane i stelje, koliko iznosi pola njegove tjelesne težine. Sasvim je normalno da hrčak odabire mjesto u kavezu (koje najčešće nije ono koje smo mu mi odabrali), u kojem gradi svoje gnijezdo i odlaže hranu. Neće se zagušiti, on sebi zasigurno ostavlja dovoljno prostora da može izaći van.

Nije nužno da će svaki hrčak koristiti kolut za igranje. Kako Vaš hrčak neprestano grize kolut, svakako mu nabavite drvo ili mineralni kamen za trošenje zubiju. Hrčak je glodavac, a glodavcima zubi rastu cijeli život, jer nemaju korjena i trebaju ih trošiti na nečemu. U suprotnome, zubi postaju preveliki, što će smanjiti mogućnost uzimanja hrane. Predugi zubi mogu i mehanički oštetiti sluznicu usne šupljine, te dodatno smanjiti mogućnost uzimanja hrane. No, ponekad se dešava da odbijaju trošiti zube, pa je u tom slučaju potrebno zube skratiti, što će učiniti Vaš veterinar.

Osnovna hrana su mješavina sjemenki, uz dodatak voća i povrća. S voćem i povrćem ne terba pretjerivati, jer često, zbog pretrpavanja probavnog trakta dolazi do probavnih problema i debljanja. Sjemenke kikirikija su osobito masne, pa ih kod hrčaka koji su skloni debljanju, treba izbjegavati. Isto vrijedi i za sjemenke suncokreta. Vaš hrčak zasigurno ima problema s kretanjem, što je uzrokovano prekomjernom tjelesnom težinom. Vlasnici ne mogu puno ujecati na aktivnosti svoga ljubimca, u ovom slučaju hrčka. No, svakako možete biti dosljedni u prehrani. U posudicu stavite za sada samo sjemenke, bez kikirikija i suncokreta, a povrće i voće dodajte dva puta na tjedan, u vrlo malim količinama. Svježa voda neka bude dostupna svakodnevno.

Hrčci nisu životinje koje pretjerano vole društvo drugih hrčaka, što osobito važi za jedinke istoga spola. Ako joj namjeravate nabaviti društvo, svakako neka to bude mužjak. No, moram napomenuti, da će Vam se zasigurno povećati broj članova. Hrčci su teritorijalne životinje, osobito mužjaci, pa vrlo često dolazi do sukoba, ako se nađu dva jednakoga spola.

Ako se odlučite nabaviti društvo svojoj ljubimici, svakako ćete trebati veći kavez, a predmete u njemu ćete morati udvostručiti.