Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa starog 4,5 mjeseci koji ima problema sa testisima! Radi se o tome da oba testisa postoje, zapravo su u kanalu, ali nisu spuštena! Pa vas molim da mi kažete nešto više o tome, da li nešto utječe na njihovo spuštanje? Inače sam iz Splita i konzultirao sam se s veterinarima ali na žalost njihova mišljenja su nedorečena! Među ostalim primio je 10-tak hormonskih injekcija i jako mali pomak vidim te se bojim da ne bi došlo do onog najgoreg a to je da se nikako ne spuste! Inače radi se o Kanarskom psu (perro de presa canario)!
Unaprijed hvala,
Toni

O: Kriptorhizam je defekt u građi muških spolnih organa. Psu u skrotumu može nedostajati jedan ili oba testisa, pa govorimo o jednostranom ili obostranom kriptorhizmu.

Proces spuštanja testisa se može podijeliti u tri faze:

1. spuštanje kroz trbušnu šupljinu od mjesta nastanka do preponskog prstena
2. stvaranje otvora u preponskom kanalu kroz koji testis izlazi iz trbušne šupljine
3. prolaz kroz preponski kanal i spuštanje u mošnju

Poremećaj bilo koje faze može uzrokovati nepotpuno spuštanje jednog ili obaju testisa. Ukoliko je proces spuštanja nepotpun, testis može ostati bilo gdje od trbušne šupljine do iznad mošnji. Ponekad testis počne spuštanje, ali završi na krivom putu i na nekoj neuobičajenoj lokaciji (ektopični smještaj), ali obično nije daleko od mošnji.

Putem koji testis putuje do skrotuma, može zapeti o različite prepreke, što rezultira kriptorhizmom. Testisi bi se trebali spustiti u skrotum najkasnije 2 - 3 tjedna nakon poroda, a u dobi od 6 - 8 tjedana bi se u svih muških životinja trebali moći napipati testisi u skrotumu. Kriptorhizam je nasljedna mana, koja se prenosi u određenom postotku na potomstvo, preko nasljedno opterećenih majki. Stoga se mužjaci s ovim problemom isključuju iz uzgoja, odnosno predlaže se kastracija.

Kastracija je opravdana i iz razloga što kriptorhidni testisi s vremenom podliježu neoplastičnim promjenama. Iz testisa koji su zaostali u ingvinalnom kanalu razvija se seminom, a iz testisa koji je zaostao u abdomenu razvija se tumor sertolijevih stanica. Tumorozno promijenjeni testisi, zbog povećanja obujma skloni su torziji.

Liječenje kriptorhizma može se provesti se na dva načina: 1. gonadotropnim hormonima 2. operativno.

Hormonskom terapijom se, na žalost,  ne uspjeva uvijek spustiti testise u skrotum.

Orchiopexy je kirurška metoda spuštanja testisa, te njihovog fiksiranja u skrotumu. Ovaj zahvat se rijetko provodi u pasa, obzirom da se često javljaju komplikacije i recidivi.

OZNAKE: