martina k


Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Primjetila sam kod svoje papige nimfe nesigurno, "pijano"kretanje;  dok traje ovo stanje, pojačanu žeđ (pije velike količine vode), pojačano i učestalo mokrenje, promjene apetita naglo pojačan pa smanjen i dosta spava. Ovo stanje se javlja svakih nekoliko dana, vremenski kratko traje (2-3 sata) nakon čega se papiga oporavi kao da ništa nije bilo. Prošle godine smo bili na Veterinarskon fakultetu radi urikoze. Bila sam na Zavodu za ptice pa smo dobili lijek Vetoflok za 7 dana i vitamin B kompleks. Napomenuli su mi da se možda radi o diabetesu mellitusu, dobila sam pa vas molim povratnu informaciju  i savjet da li postoji kakav lijek i gdje se mogu dodatno educirati? Unaprijed zahvaljujem, Irena

O: Prema navedenom, iako će Vas možda zbuniti, posumnjala bih na aspergilozu ili gljivice koje se nalaze svugdje i vrlo lako se ptice mogu zaraziti. Pogoduje vrlo topla i vlažna okolina, nedovoljno kvalitetna hrana,nedovoljno osušena zrnata hrana (suncokret), pogoduju i stresne situacije, zadimljena okolina, opće loše stanje organizma i drugo. Postoji akutni oblik (vezano uz dišni sustav, blagi simptomi) i kronični oblik gdje se javlja više simptoma vezano uz oboljele organe (mijenjanje jačine apetita, pojačano mokrenje, promijenjen izmet, paralize, čudno hodanje, upala zglobova, povećana jetra, gubitak mišićne mase, depresija, letargija...).

Liječi se antimikoticima, ali najčešće nema zadovoljavajućih rezultata. Preporuka je promjeniti ambijent ptice na bolje, koristiti vodu iz boca, paziti na vlažnost sredine, hrana izvrsne kvalitete, koristit voće i povrće (iz poznatog izvora i oprano), proklijalo sjemenje se preporuča, detoksikacija aloa verom i silimarinom (preparati ne smiju sadržavati alkohol) razrijeđeno u vodi, raznoliko sjemenje (nikako vlažno) i manje suncokreta. Krletka se mora redovito čistiti, posudice za vodu i hranu također, voda se mijenja dva puta dnevno, manje stresna okolina. Oporavak jetre koja najčešće strada kao glavni filter organizma, traje dugo, i do šest mjeseci. Bolest se može dijagnosticirati jedino obdukcijom.

Vezano uz edukaciju, vrlo je teško perporučiti jer je to najčešće u domeni veterinarske medicine i to specijalizirane za bolesti ptica. Ptice same po sebi je vrlo teško liječiti odnosno na vrijeme dijagnosticirati bolesti jer se kod njih bolesna stanja rapidno razvijaju, teško je dozirati i aplicirati lijekove zbog male težine pacijenata, pokrivenosti perjem, brzim metabolizmom što pogoduje stresnim situacijama i nažalost uginuće pacijenta.

 

OZNAKE: