Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nimfu staru četiri mjeseca. Predpostavljam da je ženka, mislim prilično sam sigurna. Znam da je još rano, ali me interesira kada nose prva jaja i da li to zavisi od papige do papige ili sve nimfe nose neoplođena jaja? Koliko puta godišnje i po koliko jaja nosi? Zanima me što da radim s nijma, da ih odmah sklonim ili nakon određenog vremena? Molim Vas da mi napišete sve važno što bi trebala znati po tom pitanju i da li su moguće neke komplikacije? Hvala, Alisa

O: Nimfe spolno sazrijevaju, tj. spremne su za parenje sa oko 8 - 9 mjeseci starosti.

Nije poželjno pripuštati tako mladu pticu, poželjno je pričekati da napuni barem 13 - 15 mjeseci.

Ženka nimfe snese od 2 - 8 komada jaja. Period inkubacije je 18 - 21 dan, nakon čega se iz jaja izvale mladi ptići.

Ženka nimfe će snijeti jaje i ukoliko nema mužjaka i ta jaja neće biti oplođena te se iz njih neće izvaliti ptići.

Ovisi od papige do papige koliko će imati jak nagon za parenje. Neke nimfe nesu jaja svakih mjesec dana što jako iscrpljuje organizam i povećava potrebu za mineralima koje ugradi u ljusku jaja. Poželjno je pustiti pticu da desetak dana leži na jajima.

Da bi se eventualno spriječilo nimfu da nese neželjena jaja potrebno je iz krletke izbaciti gnijezdo i sve ono što bi moglo poslužiti za pravljenje gnijezda, zatim smanjiti trajanje svjetla na oko 10 sati dnevno ili dovesti mužjaka s kojim će se uskladiti ritam parenja i nesenje jaja.

OZNAKE: