Gabrijela Gaurina 2018


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imam 20 komada zebica. Podijeljeni su mi u 7 kaveza, negdje po 2 kom, negdje po 3 ili 4, kako u kojem. Imam već neko vrijeme problem u svakom kavezu. Zebica jedna drugu po leđima kljunom gricne, tako da mi je većina njih gola po leđima. Probala sam ih razdvojiti, međutim opet se grizu. Kupila sam kapi za perje i nešto kao prah što se muti u vodi, ali ni to nije pomoglo. Hvala vam na pomoći. Josipa

O: Nažalost, naveli ste mi premalo podataka o tome kako su  zebice smještene po pitanju prostora, prozračenosti, osvjetljenja i sadržaja u krletkama. Njihovo ponašanje nije uobičajeno i navodi me na zaključak da su pod stresom.

Ono što može uzrokovati stres i nervozno ponašanje kod zebica je npr. premalo prostora (potrebno je barem 60x40x40 cm), neodgovarajući smještaj – propuh, preniska ili previsoka temperatura (optimalna je 18-22°C, zimi nešto niža). Također, alimentarni nedostaci u smislu manjka vitamina, minerala ili esencijalnih aminokiselina uslijed jednolične prehrane mogu izazvati  nervozno kljucanje.

Osigurajte zebicama po jednu sipinu kost na jednu krletku, dovoljno sunčevog svjetla (ali ne direktnog), dovoljno svježeg povrća i voća, prostor zaštićen od propuha, na podnicu stavite pijesak za ptice i po jednu posudicu s mlakom vodom jer se zebice obožavaju kupati. Provjerite imaju li ptičice nametnike i održavajte higijenu krletke redovitim čišćenjem. Također, u krletku unesite umjetno gnijezdo koje je izgledom kao ono u prirodi i materijal od kojeg će si one to gnijezdo urediti .To mogu biti male, sitne krpice, vunica, perje, sitno sijeno, sitne grančice i slično. Zebice su vrijedni graditelji  i rado uređuju svoja gnijezda.

 

OZNAKE: