Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo pitanje za vas prije nego krenemo veterinaru: štene 6 mjeseci, zlatni retriever, u fazi ispadanja i rasta zubića, pojavljuje se neredovita stolica, promjene raspoloženja, jako slabo jede i veći dio dana prespava. Prije tih problema imala je laganu upalu uha koju smo riješili kod veterinara, ali nakon toga, ne znam, velike promjene se dešavaju a ja ni sama više ne znam kako joj pomoći.. Ako bi mi Vi mogli na bilo koji način objasniti bila bih Vam jako zahvalna... Hvala, Lana

O: Neredovita stolica kod pasa je najčešće posljedica nepravilne prehrane i nepravilnog držanja životinje.

Učestale promjene hrane mogu izazvati proljev (što je češći slućaj) ili neredovitu stolicu. U ovom se slučaju radi o prilagodbi probavnog sustava na novu hranu. Za redovito obavljanje nužde bitno je da životinja uzima hranu bogatu vlaknima koja čini stolicu voluminoznijom i mekanijom, bitno je uzimanje dovoljno vode i kretanje. Neredovito uzimanje obroka za posljedicu ima neredovitu stolicu. Do neredovitog obavljanja duge nužde i do začepa mogu dovesti i kosti u prehrani, dlaka ili endoparaziti. Hipokalcemija, hiperkalcemija, smanjena funkcija štinjače, lijekovi (diuretici, antihistaminici, opijati) također usporuju rad crijeva. Što se feces (izmet) duže zadražava u debelom crijevu, postaje tvrd i suh i teže ga crijeva izbacuju prema van. Izmjena zubiju kod štenaca također može izazvati probavne smetnje. Zbog bezubih mjesta u usnoj šupljini i zbog nateknutog i bolnog zubnog mesa, pas može imati slabiji apetit, a posljedično tome i neredovitu stolicu.

Štenci mijenjaju zube u dobi od 3 - 8 mjeseci. Mliječni zubi do 3. mjeseca života postaju istrošeni i počinju se klimati i ispadati. Počinju izbijati sjekutići, da bi potpuno izbili do 5. mjeseca starosti. U petom mjesecu starosti vidljivo je izbijanje prvog pretkutnjaka u donjoj čeljusti, a sa 6 mjeseci pojavljuju se očnjaci. Kutnjaci izbijaju posljednji, između 6. i 9. mjeseca starosti. U konačnici pas ima 42 stalna zuba, od kojih su 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka.

Za vrijeme izbijanja trajnih zubi često se javlja krvarenje zubnog mesa, što je fiziološka pojava. Ovakvo stanje možete ublažiti preparatima koji smiruju nadraženost zubnog mesa, a možete ih potražiti u našim trgovinama.

U životu mladog psa je bitna kvalietetna i redovita prehrana. Preporučila bih Vam da psa hranite hranom iz superpremium (Hill's, Eukanuba, Royal canin, Proplan) ili premium programa (Alleva). Za bolju probavu šteneta preporučam janjetinu i rižu. Ako je psu zbog izmjene zubiju otežano uzimanje dehidrata, kako biste mu olakšali žvakanje dehidrat namočite toplom vodom 15 minuta prije nego mu date obrok. Navlaženi dehidrat će omekšati i time olakšati prehranu šteneta. Psa slobodno možete hraniti dva puta dnevno. Čista voda mu uvijek mora biti ponuđena.

OZNAKE: