Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam par malih aleksandara i mužjak je prije mesec dana počeo da se mitari. Problem je što su mu sada grudi i leđa skroz bez perja, ima samo paperje. Rep mu je u potpunosti izrasta kao i perje na glavi. On je i dalje aktivan i jede kao i prije, ne češka se i koža mu, koliko mogu da vidim, nije suva i ne peruta se. Ženka se normalno izmitarila bez nekih problema. U vreme kada se počeo mitariti davao sam im "kapi za mitarenje" pa mislim da je možda i to uzrok. Slobodan

O: O mitarenju, gubitku perja i preparatima za mitarenje opširno je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Značajno je da mali broj ptica držanih u krletkama, mitari pravilno, tj. cjelovito, jedanput na godinu, a što je normalno kod ptica u prirodi. Prilikom mitarenja, ptice gube perje simetrično i određenim redoslijedom. Izuzevši čelo, ni jedan dio tijela, tijekom mitarenja posve ne ogoli.

Etiologija nepravilnog mitarenja i slabije obraslosti perjem vrlo je raznolika i kompleksna pa je u pojedinih ptica teško pronaći pravi uzrok tih poremećaja.

Rast perja za pticu je znatan metabolički napor, posebno zbog potrebe velikih količina bjelančevina i kalcija za sintezu perja, tako da se ne morate bojati da su kapi uzrok budući da su one baš i indicirane u ovom slučaju jer sadrže spomenute tvari.

Patološko je svako ispadanje perja (alopecija) van sezone, osobito s glave, vrata i leđa. Uzroci mogu biti gljivična oboljenja (lišaj - favus), kožni nametnici (krpelji, tekuti, malofagi).

Da biste to isključili, preporučam Vam da se javite u ptičju ambulantu, na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu,  čiji je telefonski broj 01/23 90 410, a radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom 10-12 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati, te subotom 9-11 sati.

OZNAKE: