Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam srednjeg pinča, starosti 18 mjeseci, kojem se desno uho nije cijelo napunilo hrskavicom, tako da mu vrh uha pada. Do kojeg vremenskog perioda pas puni uho hrskavicon i da li je kasno da mu sada dodajem Caniviton forte?
Hvala, Mirko

O: Hrskavica ušnih školjki je tanka i fina te je poprilično osjetljiva, pogotovo u periodu rasta i razvoja ljubimca. Naime, ako je hrskavica krivo srasla postoji mala vjerojatnost da će se uho, samo od sebe, ispraviti. Odnosno, u određenim slučajevima, ni različite proteze ne mogu vratiti ušku u željeni položaj.

Naime, smatra se da je za pravilan položaj ušnih školjki potrebno vrijeme od cca. 3-5-8 mjeseci, odnosno, tijekom perioda izmjene mliječnih u trajne zube i sama hrskavica se razvija i postiže kvalitete koje će zadržati tijekom cijelog života.

Kako je Vaš ljubimac u 18. mjesecu života, smatra se da je njegov rast i razvoj završio te se smatra odraslim psom. Također, smatra se da se i hrskavica razvila u cijelosti, odnosno da je uho i ušna školjka zauzela svoj položaj.

Razlozi u nepravilnom razvoju ušne školjke najčešće se dovode u vezu s nepravilnom hranidbom tijekom rasta i razvoja (nedostaci pojedinih minerala), odnosno mogu se naći u različitim ozljedama. Također, određena predispozicija leži i u nasljednoj činjenici.

Danas se, kao i kod ljudi, i kod životinja rade korektivni operativni zahvati.

Stoga, savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti, nakon pregleda ljubimca, prikladno mu pomoći.

Također, savjetujem Vam da pokušate kontaktirati i klubove uzgajivača dotične pasmine, od kojih možete dobiti mnogo interesantnih podataka, kao i dobrih savjeta. Kontakte dotičnih klubova možete dobiti na adresi Kinološkog saveza u Zagrebu, Ilica 61.

OZNAKE: