Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Iščitao sam postove slične tematike, ali ne znam kako dalje. Imam kanadsku vjevericu, mužjaka, koji ima gadnu manu mokrenja po bočnim stijenkama kaveza. Ima wc za hrčke, ali ga ne koristi često, kao ni kut sa piljevinom, gdje ponekad ode. Problem je u tome što mokraća ima intenzivni miris i ulazi u parket i zid. Molim savjet, pomoć. Hvala, Marin

O: Iako su odrasle vjeverice individualci, za opstanak vrste, ali i svake jedinke, važno je da razviju vlastite sisteme komunikacije koji uključuju čula vida, njuha, sluha i dodira.

U prirodi je jedan od značajnijih oblika komunikacija mirisom. Vjeverice obilježavaju grane ili kamenje na svom teritoriju mirisnim žlijezdama, vaginalnim sekretom (ženke u doba estrusa) i urinom.

Potreban im je poprilično velik kavez, a isto tako vole boraviti i izvan kaveza. No, tek kada ste sigurni da se vjeverica navikla na Vaše prisustvo, možete pokušati s puštanjem iz kaveza, uz veliki oprez. Vjeverice su izuzetno brze i okretne (ponekad ih je moguće uhvatiti jedino mrežicom).
 
Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika.

Ponudite Vašem ljubimcu više grana u kavezu za skakanje i grickanje, kako bi se smanjilo njegovo penjanje po rešetkama kaveza.

Kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. pisala je detaljno o uređenju kaveza i smještaju za ove ljubimce pa Vam predlažem da pročitate njezine savjete ovdje, kako biste eventualne greške držanja mogli ispraviti.