Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 1,5 god smo udomili kujicu iz "Noine arke". Imala je 7 tjedana kad smo ju uzeli iz azila i bila je vrlo plašljiva i plaha. Još uvijek je vrlo plašljiva, ali je počela i rezati kad ju pokušavamo pomaziti. To je počelo prije 6 mjeseci nakon odlaska na cijepljenje. Nadali smo se da ce prestati, ali ne prestaje. Još uvijek ju nismo sterilizirali. Kad bi ju najbolje bilo sterilizirati? Zahvaljujem na odgovoru,
Nikolina

O: Pametni, oštri izgledom i karakterom terijeri su se izvorno uzgajali za lov na glodavce. Upravo su zato po svom temperamentu vrlo slični, uporni i - bučni.

Danas, Međunardodna kinološka organizacija (FCI) priznaje čak 38 pasmina terijera koji su raspoređeni u II i IX FCI skupinu međusobno razlikujući se po boji, veličini, naravi, obliku,...

Strah je osjećaj koji se razvija da bi psa zaštitili od opasnosti. Kad kora mozga psa prepozna prijetnju ili stres, putem limbičkog sustava stupa u kontakt s ostatkom mozga i okida cijelu kaskadu kemijskih promjena koje utječu na cijelo tijelo. Međutim, ukoliko se snizi prag podražljivosti ili podražaj traje predugo, mogu nastati emocionalni poremećaji.

Postoje različiti načini pristupa rješavanju ovog problema. Savjetuje se da utješite svoga psa, primite ga u ruke, tepate mu, a sve kako bi osjetio povjerenje i Vašu ljubav. Na takav način postoji velika vjerojatnost da će ljubimac s vremenom povratiti povjerenje.

Rješavanje behavioralnih problema obično uključuje kombinaciju mehaničkih metoda (brnjica itd.) i lijekova (sedativi). Dobri rezultati postižu se i vježbama poslušnosti, koje utječu na ponašanje i emocije.
 
O sterilizaciji su pisale kolegice Vlatka Erman, dr. vet. med. ovdje i mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: