Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psića od 9 mjeseci. Mješanac je pekinezera i maltezera. Nikako ga ne mogu naučiti da ne piški po kući. Zna se pomokriti i kad se vratimo iz šetnje. Također ga ne mogu naučiti da ide bez povodca, jer jednostavno trči svima i otišao bi, nema potrebu da se vrati. Imam i škotsku ovčarku staru 13 godina. S njom nikad nisam imala takvih problema, kao ni s mojim preostalim psima. Probala sam sve od nagrađivanja do kažnjavanja, ali kod nje ništa ne pali. Glavninu vremena ostaje s mojom majkom koja je u mirovini, koja ju je previše razmazila, tako da ni ne jede iz posude nego joj se hrana stavlja u usta. Ali isto tako ne sluša ni nju.

Također grize stvari po kući (ne namještaj) ali čerupa papire, grize utikače, sve osim svojih igračaka, na koje uopće ne obraća pažnju. Unaprijed se zahvaljujem! Jasna

O: Male pasmine pasa izuzetno su temperamentne. Zaista imate posebnu kombinaciju. Maltezer je pas vrlo naklonjen čovjeku, privržen vlasniku, blage prirode, ali i hrabar. Veseo je, inteligentan ali i tvrdoglav. Dok, pekinezer ne poštuje nikakva pravila, pa ga morate naučiti da poštuje bar osnovna pravilnog ponašanja. Najuspješniji način je hvaliti ga kada god nešto dobro učini i ne kazniti ga previše oštro kada nešto pogriješi.

Jedno od najvažnijih pravila je učenje kućnog reda. Proces učenja je svakako nagrađivanje riječima ili poslasticama svaki put kad to obavi na poželjnom mjestu. Jednako je važno ne kuditi ga za pogreške i nezgode. Kažnjavanje obično zbunjuje psa i istovremeno usporava proces učenja. Kako je Vaše štene već trebalo usvojiti ova pravila, vjerojatno se radi jednostavnoj tvrdoglavosti psa i njegovo nametanje, tj. pokušavanje kontroliranja Vas, a ne obrnuto.

Prilikom šetnje na povodcu vrlo je važno uvijek sa sobom imati poslastice. Cijelo vrijeme držite uzicu labavom kako bi se osjetio slobodnim. Kad primijetite da ima želju otići od vas ili povući, preusmjerite njegovu pažnju na nešto drugo što će ga staviti u položaj ili kraj Vas ili iza Vas. Odvraćanjem pažnje onemogućavate ga u njegovoj namjeri. Za početak sa vježbanjem započnite u okolini kuće ili stana. Stanite ispred svog psa i naredite mu da sjedne. Kad sjedne naredite da ostane na mjestu. Možete podignuti ruku kao znak za ostajanje na istom mjestu i držati je ispred psa. Ako ostane na mjestu nekoliko sekundi, okrenite se prema njemu i nagradite ga. Ovo će ga uvjeriti da ne dobiva nagradu zato što se ustao. Isto učinite, ali se malo udaljite od njega, te povećavajte vrijeme koje će morati provesti na mjestu. Ovo radite sve dok pas nije na jednom mjestu bar jednu minutu. Nagrađujte ga sve dok radi ono što vi želite. Ako u bilo kojem trenutku poželi ustati, vratite se naredbi sjedni. Ne dajte mu bilo kakve poslastice sve dok ne napravi željenu radnju. Vrlo je važno imati kontakt očiju sa Vašim psom dok se odmičete od njega kako bi sva njegova pažnja bila usredotočena na Vas. Kad vidite da je Vašem psu dosadno ili gubi interes za učenje, stanite i napravite pauzu. Kasnije pokušajte ponovno. Kad dostignete željeno, tj. da Vas sluša, vrijeme je za novi korak: naredba dođi. Za mnoge pse ova naredba znači "brzo pobjegni na drugu stranu". Vrlo je bitno imati na umu da ga ponekad nesvjesno kaznite kad se odazove Vašem pozivu. U pravilu, svaki put kad pas radi nešto po svojoj volji poziv "dođi" povezuje sa lošim vijestima. Ovo se naročito događa ako pozivom "dođi" započinjete kupanje, podrezivanje noktiju i slično što mu može uzrokovati nelagodu. Isti postupak primijenjujete kad ga učite da jede iz posude kad mu to vi dopustite, a svakako izbacite iz navike uzimanje hrane jedino iz ruku.

Psi su sposobni naučiti pravila cijelog svog života, tako da ne gubite nadu. Budite dosljedni i postavite pravila kojih se psić mora pridržavati. Kad ga naučite da ste mu Vi vlasnik ("vođa čopora"), međusoban odnos će biti na obostrano zadovoljstvo.

OZNAKE: