Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim vas za savjet vezano uz mladog psa (6 mjeseci, križanac brak jazavčara), koji odnedavno mokri na krevet i na kauč. Naime, pas je već naučio ići van u određeno vrijeme i već može izdržati preko noći da se ne popiški, ali iz nekog nepoznatog razloga piški na naš krevet i na naš kauč, a da je prethodno bio u šetnji. Primijetili smo da se to počelo dešavati od kad smo ga na duže vrijeme počeli ostavljati samog kod kuće jer donedavno to nije bio slučaj (imali smo mogućnost dosta vremena provoditi sa njim, ali nam sada to posao ne dozvoljava). Pas ide u šetnju tri puta dnevno, a taj treći put (navečer) ga vodimo na livadu  gdje,  s   puno drugih pasa,  boravi  ponekad  i više od  2 sata  pa  stoga  ne

možemo reći da ne vodimo brigu o njemu i da ga držimo zatvorenog u kući. Isto tako, imamo malo dvorište na kojem također boravi dok smo kod kuće jer je još uvijek premalen te se može provući kroz ogradu (čim se malo još proširi namjeravamo ga ostavljati vani). Od sljedećeg tjedna pas će krenuti u školu za pse na socijalizaciju. Inače, radi se o iznimno neposlušnom i tvrdoglavom psu, a koji nam je već po kući napravio veliku štetu, na što smo i bili spremni, ali ovo mokrenje po krevetu i kauču (do te mjere da moramo kupiti novi krevet i madrace) definitivno nismo očekivali i zaista ne znamo što da radimo. Naša je krivnja što smo mu omogućili nesmetano ulaženje u spavaću sobu, ali ne možemo mu zabraniti hodanje po dnevnoj sobi, a tamo nam je već barem 5 puta popiškio kauč i još toliko puta na deke koje se na istome nalaze. Što da radimo i zašto se pas tako ponaša?
Unaprjed se zahvaljujemo! Vesna

O: U intezivnoj dobi odrastanja (do 6.-7.mjeseca života) štenci mokre do 12 puta jednog dana, u razmacima od dva sata, a također nemaju potpunu kontrolu nad mokraćnim mjehurom u periodu rasta i sazrijevanja te se pomokre iznenada, potaknuti raznim događajima oko sebe (dolazak vlasnika kući, iznenadni i nepoznati zvuk s ceste, strani ljudi u kući i drugo).

Štenad je vrlo uzbuđena prilikom šetnji, sami ste naveli da ste u večernjoj šetnji duže i društvu drugih pasa s kojima se puno igra i zabavlja, te je Vaš ljubimac doslovce zaboravio da mora obaviti nuždu.

Također, prema Vašim navodima (duže ostaje sam u kući zbog Vaše odsutnosti), promijenili ste mu i donedavnu rutinu. Psi su "ovisnici" o dnevnoj rutini, obroci i šetnje moraju biti uvijek u isto ili bar prbiližno isto vrijeme tokom dana.

Naši ljubimci, posebno štenad, vrlo su nam odani i vezani uz nas te ih ovakve iznenadne promjene zbunjuju, razočaraju i ponekad su osvetoljubivi pa će napraviti upravi ono za što su sigurni da će nas uzrujati i da ćemo se nakon toga posvetiti njima s puno više pažnje, makar to bilo i vikanje vlasnika radi mokrenja i obavljanja velike nužde na krevetima vlasnika. Ovim činom, posebno mlađi psi, žele se nametnuti vlasniku kao "alfa" ili vođa čopora. U svakom slučaju, to mu ne smijete dozvoliti i svakako otiđite i završite tečaj u školi za pse.

Probleme s vršenjem nužde unutar kuće pokušajte riješiti tako da uvedete još jednu kratku šetnju prije spavanja, a prilikom šetnji, kada Vaš pas mokri, bodrite ga uvijek istim riječima (na primjer: "idemo piškiti...") te će pas te riječi povezati s činom mokrenja, a nakon par dana ponavljanja, obavljat će nuždu na van kuće Vašu komandu ("idemo...").

OZNAKE: