sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim jednu informaciju vezano za Neopitroid EC 20, da li se s njime mogu slobodno prskati konji ili nanijeti spužvom na kožu – naravno, u određenoj koncentraciji - protiv komaraca, obada i ostalih gamadi koje napadaju konje i da li se slobodno prska i boks s takvim razrijeđenim sredstvom, a da ne šteti konjima. Hvala na odgovoru. Lijep pozdrav. Dragutin

O: Neopitroid EC 20 je sintetski insekticid iz skupine piretroida čija je djelatna tvar permetrin. Namijenjen je za suzbijanje muha koje ubadaju i onih koji uznemiravaju životinje te mušica, komaraca i komarčića, ušiju, pauši, krpelja, tekuta, buha u goveda, pasa i golubova. Koncentrat za emulziju mora se prije upotrebe razrijediti vodom, a  životinje se prskaju pomoću ručne ili leđne prskalice. Emulzija mora uvijek biti svježe pripremljena u onoj koncentraciji koju je propisao proizvođač. Za prskanje goveda koristi se 0.1% otopina koja se dobiva tako da se  25 ml Neopitroid-a EC 20 pomiješa sa 5 litara vode. Prska se cijela životinja a po životinji se utroši 500 ml vodene emulzije.

Za suzbijanje ektoparazita (npr. Mallophaga -pauši) odnosno tekuta i perojeda (Dermanyssus gallinae, Columbicola columbae) kod peradi upotrebljava se 0,05% vodena emulzija permetrina. Ne smije se tretirati telad mlađu od tjedan dana, štenad mlađu od 12 tjedana, kuje koje doje, mačke bilo koje dobi, golubove mlađe od 4 tjedna i životinje s velikim ozljedama na koži.

Iako neki savjetuju primjenu Neopitroida EC 20 za zaštitu konja, sam proizvođač u uputama za primjenu (uz goveda, pse i golubove kao vrste na kojima se preparat može primjeniti) ne navodi i konje. Za prskanje stočnih nastambi namjenjen je preparat Neopitroid alfa.

Nažalost, na tržištu nije dostupno mnogo praparata koji djeluju protiv vanjskih nametnika, a da se mogu primjenjivati na konjima. U ponudi Pet centra možete pronaći Pet soft sprej. To je  biološki proizvod s trenutačnim i produženim djelovanjem. Uspješno se primjenjuje protiv buha, ušiju, stjenica, krpelja, grinja, muha, komaraca i sl. u prostoru gdje borave životinje.  Kožu, krzno i perje životinje potrebno je  dobro navlažiti ovim sredstvom, a  tretiranje treba ponoviti ako životinja u međuvremenu boravi na kiši ili slučajno skoči u vodu. Kod primjene Petsofta na životinji, potrebno im  je zaštititi  nos, oči i usta, a na  dijelove na glavi i tzv. skrivena mjesta (između nogu, pod repom i sl.), ručno utrljati preparat. Ravnomjerno poprskano mjesto i predmeti ostaju zaštićeni od akutnog napada parazita 10 tak dana.

OZNAKE: