Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam neonke i barbuse. Barbusi grickaju repiće neonkama. Da li im trebaju neki vitamini ili im je to samo zabava? Da li će neonke zbog toga uginuti? Jedna neonka ima svijetliju plavu i crvenu boju. Da li je bolesna ili je to normalno?
Hvala,
Ana

O: Pri unošenju novih ribica u akvarij treba obratiti pozornost i na narav riblje vrste. One mogu biti miroljubive i agresivne. Agresivne vrste najčešće remete ravnotežu u akvariju miroljubivim ribicama, te tako miroljubive ribe žive stresno i lako ugibaju.

Ne bi trebalo kombinirati borbene s društvenim ribama,  jer će na kraju ostati samo te borbene.

Kako bi ribe nesmetano živjele u akvariju, prilikom kupnje odaberite vrste koje prebivaju na površini, sredini i na dnu akvarija. Na taj će način fauna biti pravilno raspoređena po cijelom akvariju i neće doći do prenapučenosti akvarijske sredine.

Barbusi pripadaju skupini ciprinida. Neki predstavnici te skupine grickaju peraje drugim ribicama. Skalari i bette su najčešće žrtve. Svi barbusi su jako 'zaigrani' te stalno plivaju uokolo (i to prilično brzo). U akvariju se najbolje snalaze u jatu od barem 5-6 riba. Ako su usamljeni, ili im je premalo jato, može se događati da pomalo maltretiraju druge ribe. Kad imaju dovoljno veliko jato, tada je sve u redu.

Neonke su društvene i malene ribe (4cm) koje bi trebalo držati u jatima, ne manjima od 6 riba. Vrlo su mirne, ali zbog svoje veličine čest su zalogaj većim ribama.

Postoji još niz ribica s kojima treba biti oprezan pri unošenju u grupu. Tako su npr. guramije izrazito mirne dok ne porastu. Tada mužjaci postaju agersivni jer čuvaju svoj teritorij.

Skalari su vrlo lijepe, ali i agresivne ribe. Riba anđeo (skalar) izrazito je agresivna prema mlađi i malim ribama.

Bette (sijamski borci) mirno žive kad je mužjak sam sa grupom ženki, ali ne bi trebala biti dva mužjaka zajedno.

Carske ili crne tetre su društvene, no česte su borbe unutar vlastitih redova i mogu završiti fatalno po slabijeg člana.

Ciklidi su prekrasne ribe, ali su zbog svoje proždrljivosti na vrlo lošem glasu. Naime, ako su gladne, pojesti će sve što stignu pa i manje ribice s kojima dijele akvarij. Opasne postaju kad narastu do veličine od sedam centimetara.

Što se tiče svjetlije boje vaše neonke, najvjerojatnije je u pitanju samo pomanjkanje pigmenta. Obojenost ćete pojačati dodajući im posebno formuliranu hranu za intenzitet boja ukrasnih ribica (npr. Tetra pro colour).

Želim vas ipak upozoriti da pomnije pogledate vašu neonku.

Neonke su podložne specifičnom oboljenju. Ova se bolest manifestira u prekinutoj plavoj prugi i bijelim potkožnim mrljama, akvaristi je nazivaju i neonska bolest. Uzročnik je Plistophora hyphessobryconis i napada mišično tkivo ribe. Na žalost, još nije poznat efikasan lijek protiv te bolesti, pa je potrebno zaraženu ribu što prije odstraniti.