Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo 5 štenaca kojima je majka uginula nakon njihovog 17 dana. Othranjujemo ih na dudu, a sad već počinju samostalno jesti iz zdjelica (danas su 25 dana stari). Problem predstavljaju dva štenca koji drugima sišu intimne djelove i tako usisavaju mokraću što kod tih drugih štenaca izaziva crvenilo i lagano povećanje spolovila. Pokušala sam mazati Pavlovićevom masti, ali su tada još više sisali. Jedino rješenje smo vidjeli u rastavljanju, tako da ta dva štenca spavaju posebno, svaki u svojoj kutiji. No, bojimo se da im to ne uzrokuje kasnije tegobe u vidu bojažljivosti i plahosti (jer se radi o lovačkoj pasmini pa takva karakteristika nije nimalo poželjna) jer kad se probude, penju se po kutiji i tužno zavijaju.

Molimo za savjet, da li postoji neka krema ili mast koja im je odbojna, a mogla bi se mazati po spolovilu? Inače, štence hranimo svaka 3-4 sata i dobro jedu. A ta dva problematična štenca su inače proždrljivi i pojedu uglavnom više od ostalih. Također Vas molim za savjet, da li je dobro izvoditi ih na travnjak i sunce? Drugi su mi savjetovali da ih ne izvodimo na travnjak dok nisu cijepljeni ukoliko po tom travnjaku hodaju drugi psi i životinje. Hvala unaprijed za savjete,
Ivana

O: Mentalitet čopora objašnjava zašto se prilikom jela ljubimci ponašaju onako kako se i ponašaju. Naime, u stalnom natjecateljskom ozračju vlada pravilo da tko god jede prvi, jest će najkvalitetnije i najviše. Posljedično, u leglima se onda izdvoje jedinke koje svojim dominantnim ponašanjem jedu prve, jedu najviše i stalno traže još hrane. U određenim slučajevima, kao što ste i naveli, moguće je da u određenim slučajevima isti pokušaju posegnuti za svime što bi, po njima, moglo imati određenu hranidbenu vrijednost.

U Vašem slučaju, takvo ponašanje nije primjereno i moguće je da dovede i do određenih zdravstvenih problema. Iz tog razloga, u pravilu se savjetuje odvajanje ljubimaca dok niste u prilici kontrolirati ih ili spriječiti njihovo problematično ponašanje. Korištenje određenih "odbojnih" krema i njihovo nanošenje na ljubimce nije preporučljivo. Naime, na takav način nećete samo odbiti druge ljubimce, nego napraviti i veliki problem ljubimcu na kojeg nanosite kremu.

U pravilu, takvo ponašanje je kratkog vijeka i postepeno nestaje s prelaskom na drugu hranu (suha ili mokra hrana) i drugi način hranjenja (u zdjelici).

Za to vrijeme, osigurajte svojim ljubimcima dovoljno vremena za igru i po potrebi, intervenirajte konstruktivno. Na takav način, prevenirat ćete eventualne probleme u ponašanju u kasnijoj dobi Vaših ljubimaca i osigurati ispravan društveni razvoj ljubimca.

Svrha cijepljenja je stimulacija humoralnog i/ili staničnog odgovora imunološkog sustava u stvaranju imunološke memorije, koja će kod izlaganja bolesti zaštiti ljubimca. Vakcinacijom ili cijepljenjem inokuliramo inaktiviran (mrtav) ili atenuiran (oslabljen) virus, što će u organizmu aktivirati stanice koje su odgovorne za prepoznavanje antigena, čime počinju lučiti bjelančevine koje spriječavaju njihovo daljnje prodiranje i umnožavanje. Te stanice i dalje se zadržavaju u organizmu, te se pri ponovnom dodiru s uzročnikom ponovno dijele. Osim bjelančevina takve stanice luče i druge tvari koje aktiviraju nove stanice koje su isto tako dio obrambenog mehanizma. Cijepiti se smiju samo zdravi psi jer u protivnom izostaje rezultat ili mogu nastati štetne posljedice. Interval između prve vakcinacije i booster doze trebao bi biti 3-4 tjedna.

Štene je potrebno cijepiti minimalno dva puta protiv psećih zaraznih bolesti, kako bi organizam stekao dovoljan broj antitijela protiv bolesti za koje je cijepljen.
 
U pravilu, psi koji nisu cijepljeni protiv virusnih zaraznih bolesti ne bi trebali dolaziti u kontakt s drugim psima dok ne steknu imunitet (druga revakcinacija). Naime, nije nužno da sam štenac dođe u kontakt s izrazito patogenim uzročnikom, nego i uzročnici male patogenosti mogu napraviti probleme. To je iz tog razloga jer je za razvoj pravilne imunosti po cijepljenju nužno da ljubimac bude zdrav. U svim drugim slučajevima, postoji određena vjerojatnost da se imunost neće pravilno razviti, odnosno da neće toliko trajati koliko navodi sam proizvođač.

OZNAKE: