Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zašto se moj pas vrti u krug pa onda legne? Rea

O: U životinjskom svijetu postoje različita odstupanja od ''normalnog'' ponašanja, javljaju se uglavnom kao posljedica neprilagođenosti životinje uvjetima života (adaptacijski nedostaci, poremećene socijalne interakcije i slično), a nazivamo ih etopatijama. Karakterizirane su smanjenom ili povećanom aktivnošću (lijeganje, ustajanje, kretanje, tapkanje nogama, pijenje vode, gutanje zraka, međusobni kontakti kao što je npr. sisanje uške drugoj životinji), nesigurnim tjelesnim kretnjama.

One su uglavnom posljedica dosade, zahtjeva za posebom pažnjom, frustracija (zbog neadekvatnih uvjeta držanja, zbog premalo kretanja i sl.), što životinje same pokušavaju riješiti promjenema u ponašanju.

Te promjene uglavnom rezultiraju nizom ponavljajućih radnji, koje su u određenim slučajevima bezazlene - pas se vrti u krug i lovi vlastiti rep, medvjedi u zoološkim vrtovima često se ritmično njišu ili se uporno kreću po kavezu gore-dolje i slično. No, ponekad mogu ozbiljno narušiti zdravlje životinje - npr. čupkanje perja kod peradi i ptica zbog premalih kaveza, a konji koji su konstantno u staji mogu iz dosade početi gristi jasle, što će s vremenom rezultirati u trošenju zuba, a zbog toga su moguće i probavne poremetnje, primjerice često se iver 'zapikne' između zuba ili u zubno meso, što može izazvati upalu, a time i otežano uzimanje hrane i žvakanje zbog boli, što će dodatno za sobom povući cijeli niz posljedica (loša probava, mršavljenje, pad imuniteta i sklonost oboljenjima, nemogućnost reprodukcije...).

Postoji niz etopatija koje mogu rezultirati time da se frustracija pretvori u devijantno ponašanje, tj. da životinja zbog nemogućnosti ''saniranja'' problema u potpunosti promijeni ponašanje (npr. postane agresivna ili zloćudna - lovački pas zbog nedostatka kretanja koji je do tada bio miroljubiv postane agresivan, konj koji želi ugristi ili udariti nogom...).

Blaži oblici etopatija mogu se ''izliječiti'' promjenama uvjeta držanja i rješavanjem uzroka frustracije.

U težim oblicima, kada su već nastale određene posljedice (ili po zdravlje životinje ili je promjena u ponašanju izrazito velika, a životinja prestara da bi se takav oblik ponašanja odgojem i promjenom uvjeta držanja pokušao iskorjeniti), pomoći uglavnom nema.

Mislim da je kod Vašeg psa najvjerojatnije u pitanju dosada pa time što lovi vlastiti rep zapravo želi privući Vašu pažnju i nešto Vam reći - npr. odvedi me u šetnju.

Ova se pojava vrlo često javlja kao posljedica hiperaktivnosti pa višak energije životinja rješava na ovaj način.

Kod nekih se pasa javlja i kao rezultat veselja, no kako biste bili sigurni što je konkretan uzrok ponašanju Vašeg psa, trebali biste ga promatrati kroz određeno vrijeme, vidjeti u kojim situacijama tako reagira i zaključiti ima li lov za repom veze sa emocijama ili je u pitanju višak energije.

Ukoliko je hiperaktivnost glavni razlog, učestalije i duže šetnje, više igre sa lopticom ili sa ostalim psima, pri čemu će se Vaš ljubimac izmoriti, učinit će ga sretnim i riješiti Vaš problem.

OZNAKE: