Iris Pazanin


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Prije 2 tjedna smo udomili psa kojeg je netko ostavio. Gospođa koja ga je donijela rekla je da su bili kod veterinara i da je sve bilo u redu, ali već tada je imao krastice po tijelu i neprestano se češao. Danas je taj svrbež puno intenzivniji i jači, kraste su veće i koža mu se strašno peruta. Mislili smo da su to buhe, ali na njegovoj dlaci smo pronašli nešto slično buhi samo bijele boje, tj. glava i noge su crne dok je preostalo tijelo bijele boje,  ti nametnici prelaze i na ljude. Zanima me Vaše mišljenje i da li znate što bi to moglo biti. Hvala unaprijed. S poštovanjem, Lucija

O: Kod Vašeg psića se vjerojatno radi o infestaciji ušima. To su paraziti kože pasa koji cijeli svoj vijek provode na psu gdje se hrane ili kapilarnom krvlju, sekretom žljezda pasa te epitelnim stanicama.

Češanje koje Vi primjećujete uzrokuje kretanje takozvanih lutajućih ušiju. Invadirane životinje često se toliko češu da se samoozljeđuju te tako nastaju rane i kraste. One su pune bakterija koje uzrokuju upalu kože sa crvenilom te sekretom koje moramo liječiti sistemskom antibiotskom terapijom.

Nužno je odvesti ljubimca  veterinaru na pregled i terapiju. Kolege će pregledati stanje kože i primjeniti sredstva protiv tih parazita koja odgovaraju dobi ljubimca jer se do 8 tjedana starosti pasa jedino smiju primjenjivati biljni preparati za suzbijanje parazita na koži.

S obzirom na to da mi dob psa nije poznata, navest ću par preparata za životinje mlađe od osam tjedana: Herba Max šampon sprej i ogrlice, Ectoband ogrlice, Pet Vital ogrlice... Za životinje starije 8 tjedana,  preporučeni preparati su spot-on ampule Advantix, Frontline, Fypryst itd., koje se odabiru prema tjelesnoj težini Vašeg psa.

Do odlaska Vašem veterinaru, sva ova sredstva možete naći u trgovinama Pet centra gdje će Vas kolege posavjetovati o načinu primjene i duljini trajanja zaštite pojedinih preparata  protiv ušiju buha i krpelja.

OZNAKE: