Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pekinezericu staru dvije godine i prošlu nedjelju je bila na operaciji, molila bih pomoć oko nekih pitanja na koja ne mogu nigdje naći odgovore. Najprije joj je dijagnosticirana na temelju krvne slike Piroplasmosis, ali usred terapija imala je napadaje da su je stavili na ultrazvuk i primjetili nešto za što se mislilo da je strano tijelo u želucu. Nakon rendgena, išla je na operaciju gdje su joj pregledali organe jer u želucu nije bilo ničega osim zraka, ali su našli nešto u debelom crijevu što je stvaralo začep (neka crna gusta tvar koja izgleda kao katran). Trebala bih to dati na analizu, ali ne znam gdje da to odnesem i na koji odjel pa ako mi možete pomoći bila bih zahvalna.

Isprali su joj crijeva i mora biti na dijeti, dok se ne oporavi. Od prošle nedjelje vršila je veliku nuždu (ne računajući stimulirajuće s uljem) u petak što je bilo baš od hrane. Nakon koliko dana se moram zabrinuti ako ne ide, po domaćem, kakati? Inače je sve OK, rana super izgleda, pije vodu, sve je dobro osim velike nužde. Znam da treba vremena za oporavak, ali ne znam koliko, bar otprilike.
Hvala Vam unaprijed!
Nikolina

O: Nije rijetka pojava u pasa da ne defeciraju nakon operacije. Naime, anestezija, lijekovi, ne uzimanje hrane minimalno 12 sati prije operativnog zahvata i izvjesno vrijeme nakon zahvata utječu na ovu pojavu. Također i nedostatna ili smanjena aktivnost, vrijeme oporavka i bol. Smatra se normalnom pojavom izostanak stolice 48 sati nakon operativnog zahvata. Činjenica je da je operacija debelog crijeva opsežan zahvat pa je i vrijeme opravka dulje. Znak da je kujica na najboljem putu da ozdravi predstavlja čujna peristaltika crijeva (uspostavi normalne peristaltike mogu pomoći lagane, kratke šetnje, bez velikih fizičkih napora), normalno uzimanje hrane i uredna defekacija. Ponekad je za navedeno potrebno 10-14 dana. Oporavak bi kod Vaše kujice mogao i dulje potrajati s obzirom na piroplazmozu.

Psi obično defeciraju dvaput u jednome danu, no sasvim je u redu i defeciranje jednom u dva dana. Konstipacijom se može zvati stanje u kojem pas ne defecira više od tri puta tjedno a stolica je tvrda, suha i u peleticama. Defeciranje je otežano a pokreti crijeva bolni (grčevi).

Općenito je konstipacija u pasa rijetka, ne predstavlja osobiti problem i prolazi sama od sebe kroz nekoliko dana. Konstipacija se obično nikada ne javlja u pasa koji se svakodnevno kreću, piju dovoljno vode i imaju priliku izlaziti van bar tri puta na dan. Konstipacija u pasa prvenstveno je uzrokovana neadekvatnom prehranom (kosti, progutani strani predmeti, neprobavljiva hrana...).

Što feces dulje zaostaje u nepomičnom debelom crijevu postaje teže da taj materijal nesmetano kroz anus izađe van. Ako se doista radi o začepu, treba napomenuti kako ono s vremenom (od 5-8 dana) dovodi so nakupljanja toksina što dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Prvi znakovi koji se mogu primijetiti je zauzimanje stava i pokušaja defeciranja, ali bezuspješno, trbušna bol, napuhnutost, gubitak apetita, potištenost.

Kako je Vaša kujica obavila nuždu 5 dana nakon operacije svo ovo vrijeme bi se moglo smatrati punjenjem probavnog trakta. Naveli ste, također, da se normalno ponaša, živahna je i ima apetit te stoga nemate razloga za zabrinutost.

Možete Vašoj ljubimici pomoći dijetalnom ishranom, hranom koja sadrži visoki udio lakoprobavljive vlaknine, osigurati stalni pristup svježoj vodi i izvoditi je u duže šetnje, gdje će na miru i češće obavljati nuždu - naravno sve uz dogovor s Vašim veterinarom s obzirom na stanje.

Što se tiče pretrage stolice možete se obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: