Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja rozela (platycercus elegans) stara je već preko 11 godina koliko znamo sa sigurnošću. Njene prave godine ne znamo jer je, naime, prije 11 godina pala ispred mene na cestu sa neke zgrade i od tada je imam. Moje pitanje povezano je s njenim krilima. Zašto moja papiga nikad nije mogla letjeti? I to niti malo. Ona može svoja krila raširiti, zalepetati, sve kao i ostale ptice, samo što nikad nije poletjela. Napominjem da smo je držali van kaveza godinama, samo na prečki, dakle imala je neograničeno prostora, ali nikad ništa. Njena krila ne izgledaju slomljeno, niti su izgledala tako kada je pala sa te zgrade.  Što može biti uzrok njene nemogućnosti da leti? Matea

O: Što se tiče sposobnosti letenja, ono je u ptica kućnih ljubimaca onemogućeno ili oslabljeno iz slijedeće dva uzroka: skraćivanjem letnih pera te pretilošću. S obzirom kako ne možete znati kakva je briga bila vođena o njoj prije dolaska u Vaš dom, treba uzeti u obzir i loše podrezana letna pera koja većinom više ne izrastaju pravilno te onemogućuju letenje.

Također, treba spomenuti i poremećaje ravnoteže (uslijed upala bakterijske ili virusne etiologije u području glave, potres mozga, i sl.) koje je moguće odrediti jedino pregledom kod veterinara.

Sposobnost snalaženja u prostoru je u ptica razvijena na zavidnoj razini, no, može biti ometana reflektirajućim površinama, npr. zrcalo, staklo, prednja strana TV prijemnika, ormar sa sjajnom površinom i sl. pa se prilikom puštanja ptica preporučuje navući zavjese i prikladnim prekrivačem prekriti navedene površine kako ne bi došlo do ozlijeđivanja. Pokušajte ovo, ukoliko već niste, pa će se možda ohrabriti u pokušaju letenja jer će imati bolju kontrolu nad orijentacijom u prostoru.

No, možda je ipak rješenje ovog problema najbolje započeti pregledom kod veterinara kako bi se isključio bilo koji medicinski uzrok nemogućnosti letenja.

Preporučujem Vam Veterinarski fakultet u Zagrebu, Ambulantu za ptice kućne ljubimce, budući da su kolege specijalisti za bolesti ptica, te bi Vašoj ptici možda i najbolje mogli pomoći. Prilažem i njihov telefonski broj, s obzirom da rade samo dva sata dnevno, kako ne biste došli u krivo vrijeme i papigu izlagali nepotrebnom stresu, tel.: 01/2390-410.

OZNAKE: