Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imamo mopsicu staru skoro dvije godine, a kupili smo je kada je imala tri mjeseca. Sve je super osim što ne laje, baš nikada, a i kada pokušava lajati (tri, četri puta u skoro dvije godine) to više zvuči kao nekakvo tiho i čudno zavijanje. Da li je to nekakav problem? Hvala, Ivo

O: Za mopsa je specifično da i inače ne laje puno, osim ako najavljuje dolazak neznanaca. Psi roda Brachycephalic, kao što su engleski i francuski buldog te mops, imaju specifičnu građu njuške - sužene nosnice, produženo meko nepce i sužene nosne prolaze i ždrijelo.

Kao i ljudi, psi uvlače zrak u svoja pluća postupkom zvanim "disanje negativnim tlakom", tako što šire grudnu šupljinu pomičući rebra prema van i ošit (dijafragmu) prema dolje. S obzirom da je prsna šupljiina zatvoren prostor, ovo širenje stvara djelomičan vakuum ili prostor unutar kojeg je zrak pod negativnim tlakom. Prirodni slijed dopušta vanjskom zraku da naglo ulazi unutra kroz nosnice, nosnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i dušnik, te kroz bronhije i bronhiole u zračne vrećice (alveole) u plućima. Tako se tlakovi unutra i vani izjednačavaju.

Problem kod navedenih pasmina je to što se prilikom udisanja stvara nizak tlak u svim dijelovima dišnih puteva, a to izaziva efekt "usisavanja" na stijenkama struktura dišnog sustava.

Što je veći napor udisanja, veće su sile koje nastoje privući stijenke dišnih puteva prema unutra.

Većina vlasnika pasa spljoštenog lica je svjesna njihove sklonosti da se pregriju, jer se višak njihove tjelesne topline ispušta preko pluća i svako dišno oštećenje smeta procesu gubitka topline.

Jedan od znakova da je produženo meko nepce je često krkljanje i često vraćanje pjenaste sline te i stvaranje nekih zvukova nalik na gušenje tijekom disanja.

Iz nosnih šupljina, zrak koji je udahnut ide dalje kroz ždrijelo u grkljan (zvučnu kutiju), koji se sastoji od nekoliko hrskavica, odvojenih ili povezanih, koji glasnice otvaraju ili zatvaraju. Otvor između glasnica pričvršćen je za ove hrskavice. Jezičac (epiglotis) je zalistak na vrhu grkljana koji se složi prema dolje i pokriva glasnice tijekom gutanja hrane.

Nemogućnost lajanja te stišano lajanje može se javiti najčešće zbog paralize glasnica. Paraliza glasnica može biti prirođena i stečena.

Prirođena paraliza nastaje kao rezultat neuroloških poremećaja ili ozljeda povratnog živca (nervus recurrens) prilikom poroda, kada je pružana pomoć pomoću porodničkih kliješta.

Motorna paraliza može nastati zbog oštećenja živca na putu od mozga do mišića grkljana.

Stečena nastaje zbog oštećenja živca vagusa i njegove grane - povratnog živca, raznim uzrocima kao što su upalni procesi na grkljanu, malignih tumora, nakon kirurških zahvata na okolnom tkivu i žlijezdama, neuroloških bolesti, metaboličkih uzroka: hipokalcemije, šećerne bolesti te proširenja srca.

Pošto Vaša kujica nikad nije ni lajala, vjerojatno se radi o prirođenoj paralizi što se može potvrditi na Klinikama Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: