Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam ženku štene maltezera staru 4 mj. Nuždu obavlja na označeno mjesto, na pelenu, veliku nuždu traži van, međutim kad nam netko dođe ili prilikom šetnje je netko pomazi, ona se upiša, nekada veća lokva nekada manja, kažu od sreće. I onda poslije toga se pokunji ako se to dogodi u kući, zato što zna da to ne smije, iako je mi ne grdimo, nego samo obrišemo. Kad je držim u rukama i netko je pomazi, onda se ne popiša... To je znala napraviti kad se suprug i ja vratimo kući s posla, ali smo je naučili da ode na pelenu i da ćemo je onda pomaziti jer smo odmah upiška. I poslije toga se nastavimo maziti jer više ne piška, samo u početku. Ona kod kuće ne bude sama, uvijek je netko s njom.

Ako i ostane sama to bude najviše 1 h, ali uvijek pored nje ostavimo nešto moje i ona prespava dok se mi ne vratimo. Nas zanima do kad će to "pišanje od sreće" trajati, neki kažu da ne može kontrolirati mjehur jer je mala, ali kako onda izdrži cijelu noć (10 i više sati) da ne traži piškiti?
Unaprijed hvala, Ivana

O: Štenad, kad je uzbuđena, nekontrolirano i spontano mokri, jednostavno zato što nemaju potpunu kontrolu nad sfinkterom (neuromuskularna kontrola) mokraćnog mjehura.

To se događa kada su vrlo sretni, pri dolasku vlasnika kući (poslije posla i slično) jer se igraju intezivno, pri čemu su vrlo sretni i "zaborave" na mokrenje ili se nalaze u prisustvu čovjeka ili životinje (odrasli i velik pas) koji na njih djeluju dominantno.

Vlasnik treba uočiti kada se to najčešće događa te nastojati izbjeći takve situacije ili kada se štene počne pripremati za čin mokrenja, iznenada ga podignuti rukama ili lagano (!) prstom dotaknuti oko šteneta, pri čemu će mokrenje biti zaustavljeno.

Nekontrolirano mokrenje se smanjuje tokom vremena, da bi poslije šest mjeseci starosti potpuno prestalo.

Tokom noći nema igranja, straha ili iznenadnih situacija te stoga nema niti "lokvica".

OZNAKE: