Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana nabavio sam američkog stafordskog terijera starog 2 i pol mjeseca. U početku i općenito nisam baš za kupiranje ušiju, ali problem je u tome što mu oba uha idu u istom smjeru, znači jedno je klempavo. Posjetili smo s njim veterinara i upitali ga da li se ono još razvija i mijenja i da li postoji kakav operativni zahvat da se ono "vrati" na pravo mjesto. Međutim, veterinar je rekao da je uho krivo zaraslo i da ne preostaje ništa drugo nego kupiranje. Lijepo bih Vas molio za Vaše mišljenje i da li postoji operativni zahvat ili neki drugi način da se hrskavica koja je krivo zarasla vrati na svoje mjesto?
Unaprijed hvala, Mario

O: Kako mi je na ovakav način teško procijeniti trenutnu situaciju kod Vašeg ljubimca, moram se složiti s Vašim veterinarom.

Hrskavica ušnih školjki je tanka i fina te je poprilično osjetljiva, pogotovo u periodu rasta i razvoja ljubimca. Naime, ako je hrskavica krivo srasla postoji mala vjerojatnost da će se uho, samo od sebe, ispraviti. Odnosno, u određenim slučajevima, ni različite proteze ne mogu vratiti ušku u željeni položaj.

Također, trebate znati da kod Vašeg ljubimca hrskavica uški još nije zauzela ispravan položaj. Naime, smatra se da je za pravilan položaj ušnih školjki potrebno vrijeme od cca. 3-5-8 mjeseci. U tom periodu će se razina kalcija, u organizmu, ustaliti, a koštane i hrskavične strukture zauzeti fiziološki položaj, oblik i čvrstoću...

Danas se, kao i kod ljudi, i kod životinja rade korektivni operativni zahvati. Stoga, savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti, nakon pregleda ljubimca, prikladno mu pomoći. Također, savjetujem Vam da probate kontaktirati i klubove uzgajivača dotične pasmine, od kojih možete dobiti mnogo interesantnih podataka, kao i dobrih savjeta. Kontakte dotičnih klubova možete dobiti na adresi Kinološkog saveza u Zagrebu, Ilica 61.

O kupiranju uški pisala je kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: