Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štenca maltezera od 3 meseca. Želim ga navići na pseću hranu - granule, ali bezuspešno. Za sada mu mešam neko kuvano meso sa granulama, ali on uspešno izdvoji samo meso, a granule ostavi netaknute. Da li da nastavim sa navikavanjem na pseću hranu i da li da mu dam neke vitamine/koje? Unapred hvala, Mila

O: Nije rijetka pojava koju opisujete. Mnogi ljudi naprave grešku već u ranoj dobi, dok je pas još štene, nudeći mu kuhanu hranu ili ostatke sa stola. U tom se slučaju najčešće dešava da pas odbija kupovnu hranu, a naročito dehidriranu.

Meku hranu psići lakše prožvaču i to bi mogao biti razlog zašto odbijaju dehidrat. Neki psi su spremni i gladovati ako im se ne ponudi hrana koju očekuju. Pri tome ne pomaže ni činjenica da im nudite vrlo kvalitetnu i ukusnu hranu.

Pas je svejed, no primarna hrana mu je meso. Upravo ta činjenica je vrlo važna pri odabiru vrste hrane i načinu hranjenja. S obzirom da psi imaju kraći probavni trakt od biljojeda, teže i probavljaju hranu biljnog podrijetla, stoga je vrlo bitan pravilno izbalansiran obrok. Takav obrok sadrži idealan omjer bjelančevina, ugljikohidrata, masti, te vitamina i minerala, ali i balasta koji potice probavu. Stoga na tržište dolaze premium i superpremium hrane koje ce u potpunosti zadovoljiti sve nutritivne potrebe pasa. Takve hrane su kategorizirane po starosnim skupinama pasa, veličini pasa (psi malih pasmina imaju puno brži metabolizam od pasa vecih pasmina pa su energetske potrebe razlicite), te fiziološkim stanjima (graviditet, laktacija) i aktivnosti pasa (radni, službeni psi, psi na dresuru, lovački itd). Upravo zbog navedenog vrlo je teško kod kuće pripremiti pravilan obrok za psa.

Pravilna, izbalansirana prehrana postavlja pred vlasnika zahtjevno sastavljanje optimalnog obroka za različite potrebe pojedinih pasa. Potrebe organizma za različitim nutrijentima, a naročito vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama, mijenjaju se obzirom na dob, aktivnost i opće stanje životinje.

Pravilno odabrane gotove hrane za pse predstavljaju u tom smislu cjelovito rješenje.

U prehrani svojeg ljubimca morate biti dosljedni. Zapamtite - Vi ste gazda i pas ovisi o Vama. Dakle, jest će ono što mu Vi ponudite. Za početak možete dehidriranu hranu namočiti običnom toplom vodom, te miješati s kuhanom hranom u obroku. S vremenom polagano smanjujete udio kuhane hrane u obroku, te povećavajte udio dehidrirane hrane, koju iz dana u dan močite u sve manjoj količini vode sve dok ne bude potpuno suha. Nemojte popuštati, budite autoritet, pas zasigurno neće uginuti od gladi i na poslijetku će jesti ono što mu ponudite.

Psima je u pravilu potrebno minimalno desetak dana da se naviknu na novi način prehrane. Hrana nikada psu ne smije biti na raspolaganju, već mora imati uredne obroke u pravilnim vremenskim razmacima. Ukoliko pas dio obroka ostavlja u posudi, moguće da mu je obrok prevelik pa, u tom slučaju,smanjite sljedeći obrok. Pas neće ostati gladan, no svakako je bolje da bude i malo gladan, nego da se optereti prevelikim obrokom, što često dovodi do pretjeranog širenja i oštećenja želučane stijenke.

Nemojte odustati od ovog načina prehrane jer su gotove hrane za pse potpuno izbalansirani obroci i zadovoljavaju sve potrebe pasa od najranije dobi do starosti. Psima hranjenim premium i superpremium programima nije potrebno dodavati vitamine ili minerale u obroke, osim u stanjima kada Vam to preporuči veterinar.

OZNAKE: