Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa pasmine Alpski brak jazavčar, starog 7. god. Imamo kuću i vrijeme kada spava pas provodi u kući. Vani je tokom dana. S obzirom da dolazi zima i nas često nema kod kuće, napravio sam mu kućicu da se ima gdje skloniti pred vremenskim nepogodama kad je sam. No, on uporno odbija ući u tu kućicu, tako da za sada ničemu ne služi. Kako da ga naučim da uđe u nju i skloni se? Inače sam primjetio da neće niti vode piti kad je sam. Inače je jako dobar čuvar i oštar. Ne ide u lov. Hvala na odgovoru! Dragutin

O: Postupak navikavanja Vašeg ljubimca na novu kućicu trebao bi biti postepen. 

Postupak navikavanja nikako ne bi trebao biti na silu (npr. gurati psa u kućicu i zatvarati ga). Takav pristup nije od koristi i neće polučiti uspjehom.

Prvi susret s kućicom za psa mora biti pozitivan i takvo mu mjesto mora mirisati na sigurnost (možete u njega staviti i krpicu s njegovim mirisom i/ili mirisom nekog člana obitelji). Za prvo vrijeme možete ga hraniti isključivo u kućici. Stavite zdjelicu sa hranom u kut kućice i pustite psa da jede. Nakon što je pojeo, pas će najvjerojatnije izići iz kućice.

U pseću kućicu možete mu staviti i najdraže igračke, a nemojte ni zaboraviti nagrađivati svog ljubimca slasnim poslasticama za dobro ponašanje.

Nerijetko, Vaš će se ljubimac sam odlučiti na ulazak i boravak u kućici.

Nemojte zaboraviti da pseća kućica mora biti tako okrenuta i tako opremljena da smanji ulazak hladnoće i vlage na ležaj, kao i da osigura što toplije uvjete u zimskim mjesecima.

Činjenica jest da će navikavanje Vašeg ljubimca najvjerojatnije biti nešto duži postupak jer je uvijek teže naviknuti starijeg psa.

OZNAKE: