Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mops skoro pa će imati 6 mjeseci. Za oprilike 2 mjeseca ja bih trebala početi raditi. Zamolila bih Vas za savjete kako mu pomoći da se navikne na moju odsutnost, te kako bi to uopće moglo utjecati na njega.
Da, maza je!
Hvala lijepa, Danijela

O: Vašeg psića treba postepeno privikavati da ostaje sam kod kuće. Dobro je da o tome razmišljate već sada, jer svaki nagli prekid uobičajenog dnevnog ritma djeluje stresno na psa. Psi su životinje čopora i društvo im je iznimno važno.

Vi za njega predstavljte grupu kojoj pripada, s odrastanjem će prihvatiti da ste "vođa čopora" i počet će se ponašati prema pravilima koje Vi odredite. Stoga bi bilo dobro da s psićem počnete uvježbavati osnovne vježbe poslušnosti, a pri tome koristite neki od priručnika za vlasnike pasa ili potražite pomoć profesionalnog dresera pasa.

Kako biste ga navikli unaprijed na svoje izbivanje tijekom dana, psa počnite već sada svakodnevno ostavljati samog u stanu, a vrijeme izbivanja produžujte postepeno. Prije odlaska, psa izvedite u šetnju i poigrajte se s njim. U stanu mu ostavite neku zanimljivu igračku kojom će se zabaviti u Vašoj odsutnosti.

Svaki put kada se vratite, nagradite psa nekom poslasticom za pse.

Ukoliko morate izbivati duže vrijeme, razmislite o tome da netko ipak dođe u stan i pogleda kako se pas ponaša.

OZNAKE: