Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kuju srednjeg rasta, mješanku, i nije sterilizirana. Malo je i  pretila. Problem je u tome što jako slabo jede dehidriranu hranu, a pošto sam čuo da je dehidrirana hrana zdravija, htio bih je hraniti s njom, no ona samo jede kuhanu hranu i konzerve (hranimo je Cesar hranom). Živi u kući. Možete li nam pomoći kako da je naviknemo na dehidriranu hranu i koju bi nam suhu hranu preporučili?
Hvala vam, Jozo

O: Prednosti dehidrirane hrane za pse su: točno izbalansirani unos proteina, masti, ugljikohidrata, obogaćen svim potrebnim vitaminima i mineralima.

Uzimanjem dehidrata dolazi do mehaničkog trenja hrane i zuba i čišćenja zuba (djelomično) od naslaga. Također ostaci hrane se ne zadržavaju u usnoj šupljini i manje je prisustvo bakterija, a samim time se sprječava nastanak neugodnog zadaha. Pripremom kuhanog obroka vrlo je teško izbalansirati optimalan unos hranjivih tvari. Također je neadekvatan sastav minerala, a pogotovo vitamina koji se kuhanjem uništavaju, pa je stoga prehrani potrebno dodavati vitaminsko-mineralne pripravke. Povremeni kuhani obrok ili dodavanje jogurta, ili nekog drugog fermentiranog mliječnog proizvoda je u redu.

Budući da je kvalitetna dehidrirana hrana podijeljenja po dobnim skupinama (hrana za štence, odrasle pse i stare pse), okusima (piletina, janjetina, patka, riba i sl.), veličini pasa (mali psi, srednje veliki psi, veliki psi i posebno veliki psi), te po posebnim zahtjevima pasa (radni psi, skotne kuje, kuje u laktaciji), a također postoji i medicinska hrana za bolesne pse (gastritičari, srčani bolesnici, dijabetičari, psi s bubrežnim bolestima, psi koji boluju od jetrenih bolesti itd.), dehidrirana hrana je namijenjena za cijeli životni vijek psa.

Od velikog izbora dehidrirane hrane na tržištu, preporučila bih Vam da kujici ponudite neku od superpremium ili premium hrana (Hills, Eukanuba, Royal Canin, Purina Pro Plan, Alleva). Ovakve hrane proizvedene su po provjerenim recepturama i posebnim specifikacijama.

U pravilu, dodavanjem druge hrane u neku od premium hrana može se izmijeniti vrlo važan odnos minerala i vitamina, te povećati udio masti u prehrani što posljedično dovodi do pretilosti.

Kako biste priviknuli Vašu kujicu na dehidriranu hranu, preporučujem Vam da u svaki obrok pripremljen kao do sada dodate razmočenu dehidriranu hranu nekoliko dana. Nakon toga postepeno smanjujte količinu vode koja bi razmočila dehidriranu hranu, a ujedno smanjujte udio mekane hrane sve dok u potpunosti ne prijeđete na dehidriranu hranu.

Psima je u pravilu potrebno minimalno desetak dana da se naviknu na novi način prehrane. Uz dehidriranu hranu voda uvijek treba biti dostupna.

OZNAKE: