Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku koker španiela već 8 i po godina. Primjetila sam da joj je jedna bradavica nateknuta i na dodir je tvrdo oko nje. Ona ne pokazuje da ju nešto boli i sasvim normalno i šeta, pliva, leži itd. Jedino sad kako je vruće ne jede previše preko dana tek navečer. Da li to može biti tumor?
Srdačan pozdrav, Filipa

O: Pojava koju opisujete u Vaše kujice može biti tumor, maligne ili benigne naravi, no trebalo bi razlučiti i druga stanja poput cista, apscesa ili hematoma. O izraslinama na mliječnoj žlijezdi pisala sam ovdje.

Također, navedena promjena može biti posljedicom upale mliječne žlijezde slabijeg ili jačeg intenziteta, nakon kojih ponekad ostaju zadebljanja tkiva (mastopatije) koja su različita po obliku, ali vrlo često imaju oblik kvržica. Promjena koju opisujete može biti i mliječna cista.

Svakako Vam preporučujem posjet veterinaru koji će pregledati kuju, načiniti potrebne pretrage, postaviti dijagnozu te na osnovi nalaza preporučiti odgovarajuću terapiju ili zahvat.

Neka Vas slabiji apetit kujice u vrućih dana ne zabrinjava, to je sasvim normalna pojava (prilikom probave tijelo se dodatno zagrijava, a naši ljubimci uglavnom nemaju žlijezde znojnice i vrlo teško odaju višak tjelesne topline i pri tome dosta dahću i manje se igraju, trče). Kujici hranu možete ponuditi i u ranim jutarnjim satima ukoliko želi ili ostati pri večernjem hranjenju kada vrućine popuste, a svakako vodite računa da ima kraj posudice za hranu uvijek svježu vodu.

OZNAKE: