Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kujica se počela tjerati 18.11., znači nepunih mjesec dana. Koliko traje taj period? Mlječne žljezde su joj još uvijek natečene, ali ne vidim da je neko crvenilo oko bradavica. Kad je dirnemo ne pokazuje znakove da je boli. Da li da joj stavljam obloge i od čega (kamilica ili sl.) ili moram kod veterinara ? Unaprijed zahvaljujem i srdačno pozdravljam,
Karmen

O: Spolni ciklus kod kuje se sastoji od 4 faze: proestrusa, estrusa, diestrusa i anestrusa, i u prosjeku se javlja svakih 6 mjeseci (4-8 mjeseci).

Proestrus kod kuja traje oko 9 dana i u to se vrijeme kod kuja javlja crveni iscjedak. Estrus traje, ovisno o pasmini, prosječno 9 dana i tada kujica mijenja svoje ponašanje (želi se pariti). Diestrus se još naziva i metestrus, a traje 60-70 dana, i ako se kuja nije sparila za vrijeme estrusa i ostala gravidna, često se javi tzv. lažna trudnoća kod kuja.

Znakovi lažne trudnoće su natečene mliječne žlijezde kod kuje, iscjedak iz mliječne žlijezde, kujica skuplja svoje igračke i sprema ih pod sebe. Intenzitet lažne trudnoće nije uvijek isti. Kod nekih kuja je jače izražena lažna trudnoća, a kod nekih se gotovo i ne primijeti.

Iz onoga što ste mi napisali, čini mi se da spadate u sretnike koji nemaju toliko problema kod tjeranja. To što su joj mliječne žlijezde malo povećane, neka Vas ne zabrinjava jer će se to povući samo od sebe kroz neko vrijeme i nije potrebno nikakvo liječenje niti stavljanje obloga. Problem bi bio da iz mliječnih žlijezda curi sekret, i u tom slučaju bih Vam savjetovala da hitno posjetite veterinara, jer bi ubrzo moglo doći do teške upale mliječnih žlijezda i do poremećaja općeg zdravstvenog stanja kod kuje. Kod tako teških slučajeva preporučuje se sterilizacija kuje.

Jako je pohvalno to što vodite računa o svojoj kujici, nastavite tako i dalje.

OZNAKE: